Søk

Innhold

3. Anmodningsvedtak i stortingssesjonen 2017–2018

3.1 Barne- og familiedepartementet

Angrerett pakkereiser

Vedtak nr. 847, 6. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre i den nye pakkereiseloven en angrerett på pakkereiser, som er kjøpt utenom faste forretningslokaler.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Prop. 48 L (2019–2020), som omhandler endringer i pakkereiseloven, er lagt fram, og utkvitterer vedtaket på dette grunnlag.

Reisegaranti transportdel pakkereise

Vedtak nr. 848, 6. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å videreføre reisegaranti for transportdelen av en pakkereise i den nye pakkereiseloven.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Prop. 48 L (2019–2020), som omhandler endringer i pakkereiseloven, er lagt fram, og utkvitterer vedtaket på dette grunnlag.

3.2 Forsvarsdepartementet

Lån eller leasing av stridsvogner

Vedtak nr. 86, 5. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn at landmakten skal ha en moderne stridsvognskapasitet, og ber regjeringen legge frem en sak om lån eller leasing av stridsvogner tilgjengelige fra 2019 for å oppnå en raskest mulig oppgradering av brigadens stridsvognskapasitet.»

Helhetlig vurdering av økt oppsetting av 2. bataljon

Vedtak nr. 87, 5. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen innen 1. kvartal 2018 komme tilbake med en kostnadsoversikt for å beholde 2. bataljon oppsatt med minimum én stridsgruppe med ett til to kompanier med støtteelementer på Skjold. Før endelig beslutning om endret sammensetning i 2. bataljon skal kostnadsoversikten foreligge.»

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at vedtak 86, 5. desember 2017 og vedtak 87, 5. desember 2017 begge er opphevet ved særskilte romertallsvedtak under behandlingen av statsbudsjettet for 2020.

3.3 Helse- og omsorgsdepartementet

Medisinstudenter i primærhelsetjenesten

Vedtak nr. 363, 19. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen komme til Stortinget med en sak om hvordan alle medisinstudenter kan sikres økt praksis i primærhelsetjenesten.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd, hvoretter regjeringen ble bedt om å komme med en sak til Stortinget. Komiteen har også merket seg helse- og omsorgskomiteens merknad i Innst. 11 S (2019–2020), hvor dette er påpekt.

Komiteen avventer sak til Stortinget før vedtaket kvitteres ut.

Kommunenes fagkompetanse om hjelpemidler

Vedtak nr. 434, 30. januar 2018

«Stortinget ber regjeringen medvirke til at kommunenes fagkompetanse om hjelpemidler og kapasitet i førstelinjen øker, ved å bidra til at kommunene kan ansette flere ergoterapeuter. I tillegg ber Stortinget regjeringen vurdere hvordan likemannsarbeidet i regi av frivillige organisasjoner kan styrkes, herunder som et bidrag til en styrking av kompetansen hos de kommunale syns- og hørselskontaktene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til sin behandling av vedtaket i Innst. 291 S (2018–2019) og departementets redegjørelse for videre oppfølging og finner at vedtaket nå kan kvitteres ut.

Prioriteringsutvalget (NOU 2014: 12)

Vedtak nr. 471, 13. februar 2018

«Stortinget ber regjeringen følge opp Prioriteringsutvalget (NOU 2014: 12) og evaluere hvordan innsatsstyrt finansiering påvirker prioriteringsbeslutningene i sykehusene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at vedtaket slår fast at regjeringen bes om «å evaluere hvordan innsatsstyrt finansiering påvirker prioriteringsprosessene i sykehusene». Komiteen registrerer at regjeringen ikke finner det hensiktsmessig å iverksette slik evaluering på nåværende tidspunkt. Komiteen kvitterer ut saken på dette grunnlag, men vil minne om at vedtak som ikke iverksettes, bør oppheves i eget vedtak.

Spesialisering innen geriatri

Vedtak nr. 642, 24. april 2018

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle akuttsykehus i Norge har breddekompetanse innen behandling av eldre, og at alle store akuttsykehus skal ha spesialist i geriatri.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtaket, som slår fast at alle store akuttsykehus skal ha spesialist i geriatri, og venter med å kvittere ut vedtaket til slik bemanning kommer på plass ved samtlige store sykehus.

Assistert befruktning for enslige

Vedtak nr. 718, 15. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte for å åpne for assistert befruktning også for enslige.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til fremleggelse av Prop. 34 L (2019–2020) Endringer i bioteknologiloven mv. og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Sæddonasjon

Vedtak nr. 719, 15. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte for å sette begrensninger for bruk av donorsæd til antall familier per donor, ikke antall barn per donor.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til fremleggelse av Prop. 34 L (2019–2020) Endringer i bioteknologiloven mv. og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Sluttvederlag i helseforetakene

Vedtak nr. 723, 15. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen vurdere helseforetakenes praksis med sluttvederlag og etterlønn og sikre at helseforetakene ikke tar i bruk sluttvederlag når lederen selv har tatt initiativ til oppsigelse.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at regjeringen vil oversende rapport om praksis ved sluttvederlag og etterlønn til Stortinget, og avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Vikarbruk i helseforetakene

Vedtak nr. 755, 24. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå vikarbruken i helseforetakene for å se til at bruken ikke er i strid med arbeidsmiljølovens bestemmelser.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer regjeringens tilbakemelding til Stortinget før vedtaket utkvitteres.

Pasienter med rus- og/eller psykiske lidelser

Vedtak nr. 843, 5. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen vurdere en ny finansieringsnøkkel for å sikre en tilstrekkelig og sikker finansiering av ettervernet av personer med ruslidelser både i kommuner og i spesialisthelsetjenesten.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd, som ber regjeringen vurdere en ny finansieringsnøkkel, samt helse- og omsorgskomiteens merknad i Innst. 11 S (2019–2020), og venter med å kvittere ut vedtaket til vurdering av ny finansieringsnøkkel foreligger.

Kvalitet i spesialistutdanning for leger

Vedtak nr. 922, 12. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen sikre kvaliteten i spesialistutdanningen for leger gjennom nasjonalt standardiserte læringsaktiviteter, og følge opp at de regionale helseforetakene legger anbefalt antall læringsaktiviteter, benevnt som prosedyrelistene, til grunn for å sikre grunnleggende og lik kompetanse for alle legespesialister som utdannes i Norge.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte, og avventer dette før anmodningsvedtaket kvitteres ut.

Luftambulansetjenesten

Vedtak nr. 1011, 15. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen sikre forsvarlig drift og vedlikehold av luftambulansene ved den enkelte base.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti merker seg at regjeringen mener vedtaket om å sikre forsvarlig drift og vedlikehold av luftambulansene ved den enkelte base er fulgt opp. Dette medlem viser til fortsatt pågående prosesser, blant annet ekspertgruppen som vurderer anskaffelsesformen for luftambulansetjenesten, og mener derfor at vedtaket ikke enda kan kvitteres ut.

3.4 Justis- og beredskapsdepartementet

Offentligjøring av krenkende bilder av andre

Vedtak nr. 532, 8. mars 2018

«Stortinget ber regjeringen utarbeide et lovforslag som tydeliggjør at det er ulovlig uten samtykke å dele eller på annen måte offentliggjøre bilder av andre som har avslørende, nedverdigende eller krenkende karakter, og som eksplisitt forbyr hevnporno, samt vurdere behovet for endring i strafferammen for denne typen lovbrudd.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at departementet 26. juni 2018 sendte et forslag til endringer på høring, og mener departementet har hatt tilstrekkelig med tid til å behandle lovforslaget.

Styrking av lennsmannskontor

Vedtak nr. 579, 5. april 2018

«Stortinget ber regjeringen sørge for en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen.»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener regjeringen ikke følger opp dette vedtaket og at det stikk motsatte skjer ute i landets kommuner. Flertallet vil vise til at politibudsjettene for 2018, 2019 og 2020 er underbudsjettert, og at konsekvensen er sprengt kapasitet i politidistriktene. Flertallet vil også vise til at flere politidistrikt nå varsler nedbemanning som en følge av regjeringens manglende satsing på politidistriktene. Flertallet viser til at regjeringen selv i Prop. 1 S (2019–2020) mente at dette anmodningsvedtaket kan kvitteres ut, men flertallet mener at dette anmodningsvedtaket ikke er fulgt opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til at regjeringen har økt antall stillinger i politiet, og anser anmodningsvedtaket som fulgt opp.

Voldsoffererstatning

Vedtak nr. 589, 10. april 2018

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2016: 9 komme tilbake til Stortinget med en vurdering av behovet for å endre regelverket slik at voldsoffererstatningsordningen omfatter voldsofre fra eldre saker.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det går altfor sent med oppfølgingen av dette vedtaket. Dette medlem vil vise til at det ble uttalt fra representanter fra regjeringspartiene under debatten av saken i april 2018 at dette arbeidet skulle gå raskt. Dette medlem mener at dette er kritikkverdig, og forventer at regjeringen snarest kommer tilbake til Stortinget med en sak.

Voldsoffererstatning

Vedtak nr. 590, 10. april 2018

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2016: 9 sikre at voldsoffererstatningsordningen omfatter voldsofre fra eldre saker og gjenopptakelsessaker.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det går altfor sent med oppfølgingen av dette vedtaket. Dette medlem vil vise til at det ble uttalt fra representanter fra regjeringspartiene under debatten av saken i april 2018 at dette arbeidet skulle gå raskt. Dette medlem mener at dette er kritikkverdig, og forventer at regjeringen snarest kommer tilbake til Stortinget med en sak.

Totalberedskapskommisjon

Vedtak nr. 710, 22. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen vurdere å sette ned en totalberedskapskommisjon når viktige reformarbeid i justissektoren er avslutta.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen kvitterte ut dette vedtaket i Prop. 1 S (2019–2020) med begrunnelse i at regjeringen etablerte totalforsvarsprogrammet i 2016, to år før Stortinget fattet vedtaket. Samtidig uttaler regjeringen at den vil vurdere behovet for en totalberedskapskommisjon når dette programmet er avsluttet i 2020. Dette medlem vil vente med å kvittere ut dette vedtaket til regjeringen har gjort denne vurderingen. Dette medlem vil understreke at vedtaket om en totalberedskapskommisjon handlet om beredskap i et bredt perspektiv og dermed er noe mer enn en totalforsvarskommisjon.

Aggressiv markedsføring av forbrukslån

Vedtak nr. 875, 11. juni 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget senest høsten 2018 med et forslag om å forby aggressiv markedsføring av forbrukslån.»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Venstre, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til at Stortinget vedtok å oppheve vedtaket under behandlingen av Prop. 1 S (2019–2020).

3.5 Klima- og miljødepartementet

Oppsamling av gummigranulat fra eksisterende og nye kunstgressbaner

Vedtak nr. 491, 27. februar 2018

«Stortinget ber regjeringen innføre et regelverk som sikrer at effektivt utstyr for oppsamling av gummigranulat fra eksisterende og nye kunstgressbaner tas i bruk med virkning fra 1. januar 2019.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at regelverket skulle vært innført fra 1. januar 2019. Det har ikke skjedd, og departementet har ikke orientert Stortinget om når regelverket skal implementeres. Flere skriftlige spørsmål til ansvarlig statsråd har heller ikke gitt avklarende svar på framdriften i saken. Dette medlem ber regjeringen snarest mulig innføre regelverket og orientere Stortinget på egnet måte om hvorfor regjeringen har brutt Stortingets vedtak om tidsfrist.

3.6 Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Redusert sårbarhet i elektronisk kommunikasjon

Vedtak nr. 65, 4. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen evaluere arbeidet med redusert sårbarhet både i den elektroniske kommunikasjonen mot utlandet og i telenettverkene i Norge etter at tiltak initiert i 2018 er påbegynt, og deretter vurdere eventuelt videre merbehov og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at det ikke er redegjort for vedtaket om å evaluere arbeidet med redusert sårbarhet både i den elektroniske kommunikasjonen mot utlandet og telenettverkene i Norge, verken i Meld. St. 12 (2019–2020) eller i oversikten i Prop. 1 S (2019–2020) for Samferdselsdepartementet. Vedtaket er derimot oppført som ikke utkvittert i Innst. 291 S (2018–2019).

Komiteen avventer regjeringens tilbakemelding før man tar stilling til om vedtaket kan kvitteres ut.

3.7 Kulturdepartementet

Lov om medieansvar

Vedtak nr. 431, 17. januar 2017

«Stortinget ber regjeringen utrede lov om medieansvar, herunder legge til rette for en teknologinøytral lovgivning, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Utredningen bør blant annet omfatte redaktørens ansvar for redaksjonelt stoff, ansvar for brukergenerert innhold, kildevernets beskyttelse og adgangen til å etterforske medienes kilder.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at Prop. 31 L (2019–2020), «medieansvarsloven», er lagt fram for Stortinget i desember 2019, og utkvitterer vedtaket på dette grunnlag.

3.8 Kunnskapsdepartementet

Vedtak nr. 106, 7. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om en ordning som sikrer elever på 1.–10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timeantall.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til ordlyden i anmodningsvedtaket, der Stortinget ba regjeringen legge fram en sak for Stortinget som sikrer elever på 1.–10. trinn minst én times fysisk aktivitet hver dag. Komiteen avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Tap av statsborgerskap

Vedtak nr. 533, 15. mars 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag om at tap av statsborgerskap, uavhengig av årsak, skal avgjøres av domstolen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til Stortingets behandling av sak om tilbakekall av statsborgerskap, Innst. 62 L (2019–2020). Komiteen har merket seg mindretallsuttalelsen fra kommunal- og forvaltningskomiteen, hvor det pekes på merknader fra medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti om at anmodningsvedtaket om forslag om at tap av statsborgerskap, uavhengig av årsak, skal skje ved dom, ikke er fulgt opp. Komiteen viser til at spørsmålet om krav om dom ved tap av statsborgerskap er behandlet og avgjort av Stortinget ved behandling av saken, og kvitterer ut anmodningsvedtaket på dette grunnlag.

Rask domstolsbehandling, statsborgerskap

Vedtak nr. 534, 15. mars 2018

«Stortinget ber regjeringen utrede om det kan etableres en ordning med rask domstolsbehandling av saker som gjelder tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til Stortingets behandling av sak om tilbakekall av statsborgerskap, Innst. 62 L (2019–2020). Komiteen har merket seg mindretallsuttalelsen fra kommunal- og forvaltningskomiteen, hvor det pekes på merknader fra medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti om at anmodningsvedtaket om forslag om at tap av statsborgerskap, uavhengig av årsak, skal skje ved dom, ikke er fulgt opp. Komiteen viser til at spørsmålet om krav om dom ved tap av statsborgerskap er behandlet og avgjort av Stortinget ved behandling av saken, og kvitterer ut anmodningsvedtaket på dette grunnlag.

Tap av statsborgerskap pga. grunnleggende nasjonale interesser

Vedtak nr. 535, 15. mars 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag om tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, og at slikt tap skal avgjøres av domstolen.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til Stortingets behandling av sak om tilbakekall av statsborgerskap, jf. Innst. 62 L (2019–2020). Komiteen har merket seg mindretallsuttalelsen fra kommunal- og forvaltningskomiteen, hvor det pekes på merknader fra medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti om at anmodningsvedtaket om forslag om at tap av statsborgerskap, uavhengig av årsak, skal skje ved dom, ikke er fulgt opp. Komiteen viser til at spørsmålet om krav om dom ved tap av statsborgerskap er behandlet og avgjort av Stortinget ved behandling av saken, og kvitterer ut anmodningsvedtaket på dette grunnlag.

Barnehage: Gi informasjon til Stortinget om innføringa av bemannings- og pedagognorm

Vedtak nr. 806, 31. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget våren 2019 og våren 2020 med informasjon om hvordan innføringen av bemanningsnormen og skjerpet pedagognorm har påvirket pedagogtettheten og voksentettheten i barnehagene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens oppfølging av anmodningsvedtaket i Prop. 117 S (2019–2020) og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

3.9 Landbruks- og matdepartementet

Etablering av nasjonale beredskapslager av korn

Vedtak nr. 445, 6. februar 2018:

«Stortinget ber regjeringen fremme en egen sak for Stortinget i løpet av 2019 om etablering av nasjonale beredskapslagre av korn.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd: «Stortinget ber regjeringen fremme en egen sak for Stortinget i løpet av 2019 om etablering av nasjonale beredskapslagre av korn.» Komiteen registerer at regjeringen ikke har til hensikt å komme med en egen sak, og viser til at oppheving av vedtak bør skje ved at det fremmes forslag om det.

3.10 Nærings- og fiskeridepartementet

Gjennomgang av Argentum Fondsinvesteringer AS

Vedtak nr. 43, 4. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå Argentums mandat, investeringsportefølje og rolle og melde tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til Meld. St. 8 (2019–2020) Statens direkte eierskap i selskaper – Bærekraftig verdiskaping, og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Framdrift og vurdering av bevilgningsbehov for Andøya Space Center

Vedtak nr. 151, 11. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2018 med forslag til fremdrift og vurderinger av bevilgningsbehov for Andøya Space Center.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at en enstemmig næringskomité finner at rapporteringen kan avsluttes, og utkvitterer vedtaket på dette grunnlag.

Lov om god handelsskikk

Vedtak nr. 766, 28. mai 2018

«Stortinget ber regjeringen legge frem et forslag til lov om god handelsskikk med tilsyn som innehar selvstendig beslutningskompetanse, men tilsynsalternativer kan utredes. Lovproposisjonen skal legges frem snarest mulig og med ikrafttredelse for loven i løpet av 2019.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til fremleggelse av Prop 33 L (2019–2020) Lov om god handelsskikk i dagligvarekjeden og utkvitterer vedtaket på dette grunnlag.

3.11 Olje- og energidepartementet

Videreføring av fullskala CO2-håndtering

Vedtak nr. 39, 4. desember 2017

«Stortinget ber regjeringen sikre videreføring av Gassnovas arbeid med fullskala CO2-håndtering slik at inngåtte kontrakter med fangst- og lageraktørene ikke termineres fra statens side før Stortinget har behandlet regjeringens helhetlige fremlegg om arbeidet med fullskala CO2-håndtering i Norge og tatt stilling til om forprosjektering skal igangsettes.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til departementets opplysning om at det for nåværende prosjektplan for fullskalaprosjektet først kan fattes investeringsbeslutning i 2020/2021, og avventer dette før anmodningsvedtaket kvitteres ut.