Søk

Innhold

4. Anmodningsvedtak i stortingssesjonen 2016–2017

4.1 Arbeids- og sosialdepartementet

Utsendte arbeidstakere og varslingsreglene

Vedtak nr. 737, 1. juni 2017

«Stortinget ber regjeringa kome tilbake til Stortinget med forslag som sikrar at utsendte arbeidstakarar blir omfatta av varslingsreglane i arbeidsmiljølova.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at anmodningsvedtaket er gjort for tre år siden, men enda ikke fulgt opp.

4.2 Forsvarsdepartementet

Revidert lov om Etterretningstjenesten

Vedtak nr. 466, 21. februar 2017

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til en revidert lov om Etterretningstjenesten.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at Forsvarsdepartementet har lagt fram forslag til ny lov om etterretningstjenesten, jf. Prop. 80 L (2019–2020), og utkvitterer vedtaket på det grunnlag.

4.3 Helse- og omsorgsdepartementet

Ideell virksomhet i helse- og omsorgssektoren

Vedtak 126, 9. desember 2016

«Stortinget ber regjeringen fastslå et mål om i andelen av den samlede helse- og omsorgssektoren som skal være organisert og drevet som ideell virksomhet, og på egnet måte legge fram for Stortinget en plan med kortsiktige og langsiktige tiltak for å oppnå dette.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd, hvor det bes om at en plan med langsiktige og kortsiktige tiltak legges fram for Stortinget, og avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Taxfree-salg av alkohol ved norske flyplasser

Vedtak 307, 17. desember 2016

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget der det vurderes alle konsekvenser av og nødvendige lovendringer for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser ved utløp av gjeldende anbudsperioder.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd, hvor det skal legges fram en egen sak for Stortinget. Komiteen avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Helsestasjoner og bekymringsmeldinger

Vedtak nr. 620, 25. april 2017

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at i tilfeller der foresatte ikke deltar på kontroll/hjemmebesøk av barn, og der helsestasjonen aktivt har forsøkt å få kontakt med familien, skal helsestasjonene melde bekymring til barnevernet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at lovendring og retningslinjer for helsestasjons- og skolehelsetjenesten ikke fullt ut samsvarer med anmodningsvedtakets ordlyd. Vedtaket forutsatte at manglende deltakelse fra familien skal føre til at helsestasjonene melder bekymring til barnevernet. Komiteen venter følgelig med å kvittere ut vedtaket.

4.4 Klima- og miljødepartementet

Legge frem faglig oppdatert avgrensing av hele iskantsonen inkludert «Vesterisen»

Vedtak nr. 909, 14. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med revideringen av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten legge frem en faglig oppdatert avgrensing av hele iskantsonen inkludert ‘Vesterisen’, basert på best tilgjengelig vitenskapelig kunnskap. I påvente av dette videreføres definisjonen av dette området og rammene for aktivitet som ble fastsatt i den i dag gjeldende forvaltningsplan for Norskehavet (St.meld. nr. 37 (2008–2009)).»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at regjeringen har lagt fram Meld. St. 20 (2019–2020) Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene – Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, og Nordsjøen og Skagerrak, og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Eventuell ny definisjon av iskanten i revidering av forvaltningsplan for Barentshavet-Lofoten

Vedtak nr. 910, 14. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn at en eventuell ny definisjon av iskanten skal skje med utgangspunkt i en helhetlig revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at regjeringen har lagt fram Meld. St. 20 (2019–2020) Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene – Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, og Nordsjøen og Skagerrak, og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

4.5 Kunnskapsdepartementet

Private høgskuletilbod i dei statlege finansieringsordningane

Vedtak nr. 108, pkt. 26, 6. desember 2016

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak om kriteriene for innlemming av nye akkrediterte private høgskoletilbud i de statlige finansieringsordningene.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til anmodningsvedtakets ordlyd, hvor regjeringen bes fremme en sak, og avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Fri rettshjelp ved tilbakekall av statsborgarskap

Vedtak nr. 648, 9. mai 2017

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendring om fri rettshjelp i saker om tilbakekall av statsborgerskap.»

Tilbakekall av statsborgarskap

Vedtak nr. 649, 9. mai 2017

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre statsborgerloven slik at tilbakekallelser av statsborgerskap etter statsborgerloven § 26 annet ledd skal skje ved dom.»

Vedtak nr. 651, 9. mai 2017

«Stortinget ber regjeringen foreslå nødvendige lovendringer for å presisere at barn og barnebarn ikke kan miste statsborgerskapet som følge av feil begått av foreldre eller besteforeldre. Eventuelle unntak og avgrensninger med hensyn til umyndige barn må utredes og vurderes nærmere i lovarbeidet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til departementets opplysning i Prop. 1 S (2019–2020) Kunnskapsdepartementet om at departementet ikke har til hensikt å gjennomføre vedtakene. Etter komiteens syn vil da korrekt fremgangsmåte være å fremme forslag om at vedtakene oppheves.

Skule: Melding om kulturskule

Vedtak nr. 897, 13. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen legge fram en egen stortingsmelding om en styrket kulturskole for framtiden.»

Komiteens merknader

Komiteen avventer fremleggelse av melding om styrking av kulturskoler før vedtaket kan kvitteres ut.

4.6 Landbruks- og matdepartementet

Fjellova i Nordland og Troms

Vedtak nr. 837, 8. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen utrede å gi fjelloven samme anvendelse i Nordland og Troms som sør for Nordland grense. Utredningen skal legge til grunn at Statskog fortsatt skal beholde ansvaret for skogressursene. Utredningen skal videre legge til grunn at gjeldende finnmarkslov videreføres innenfor dagens fylkesgrense for Finnmark, men ikke utvides til nye geografiske områder.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at regjeringen vil ta stilling til spørsmålet om å innføre fjellova i Nordland og Troms parallelt med forslag fra Samerettsutvalget og komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Komiteen avventer dette før vedtaket kvitteres ut.

Konsekvensar av liberalisering av konsesjonsplikta

Vedtak nr. 878, 13. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen utrede konsekvensen av en videre liberalisering av konsesjonsplikten utover de lovmessige endringer som nå vedtas for rene skogeiendommer.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtaket og har merket seg at regjeringen ikke har til hensikt å utrede konsekvensen av en videre liberalisering av konsesjonsplikten slik Stortinget ba om. Komiteen minner om at avvisning av vedtak som regjeringen ikke ønsker å gjennomføre, bør skje ved at Stortinget får seg forelagt et forslag om at vedtaket oppheves.

4.7 Nærings- og fiskeridepartementet

Romstrategi

Vedtak nr. 92, 29. november 2016

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en norsk romstrategi med følgende fire strategiske hovedområder:

  • Klima og miljø

  • Teknologioverføring

  • Samfunnssikkerhet

  • Forskning og utdanning»

Komiteens merknader

Komiteen viser til fremleggelse av Meld. St. 10 (2019–2020) Høytflyvende satellitter – jordnære formål, og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Virkemidler og organisering av norsk romvirksomhet

Vedtak nr. 93, 29. november 2016

«Stortinget ber regjeringen:

  • Oppdatere og fornye virkemidlene fra Meld. St. 32 (2012–2013) Mellom himmel og jord: Norsk romvirksomhet for næring og nytte.

  • Vurdere et «Space leadership council» direkte under næringsministeren - et rådgivende organ for utvikling av norsk romvirksomhet med seniormedlemmer fra industrien/akademia.

  • Vurdere opprettelsen av et nytt nasjonalt romprogram.

  • Arbeide frem en ny og bedre organisering av Norsk Romsenter, med et mandat som er ambisiøst, målrettet og næringsorientert, og gjøre senteret til spydspissen for å gjennomføre strategien.

  • Vurdere å opprette et nytt romteknologiprogram i samarbeid med Innovasjon Norge, for utvikling av ny teknologi og teknologioverføring.

  • Samordne og styrke utdanning og forskning innenfor feltet.

  • Utvikle Norge til å bli den ledende romnasjonen i Arktis.

  • Utarbeide en langsiktig strategi for samarbeidet med ESA, med mål om å styrke nasjonal retur fra ESAs programmer.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til fremleggelse av Meld. St. 10 (2019–2020) Høytflyvende satellitter – jordnære formål, og kvitterer ut vedtaket på dette grunnlag.

Ungdomsfiskeordningen

Vedtak nr. 119, 8. desember 2016

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med strategien for rekruttering til fiskerier om å utrede ungdomsfiskeordningen og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at regjeringen anser styrking av ungdomsfiskeordningen å være fulgt opp i Meld St. 32 (2018–2019) Et kvotesystem for økt verdiskaping – en fremtidsrettet fiskerinæring. Dette medlem viser til at rekrutteringen av ungdom til fiskerinæringen svekkes i meldingen, og er uenig i at vedtaket er fulgt opp. Dette medlem forventer at regjeringen utreder ungdomsfiskeordningen og fremmer sak for Stortinget i tråd med Stortingets vedtak.

Omregningsregler slik at antall kilo blir regnet i rund fisk

Vedtak nr. 121, 8. desember 2016

«Stortinget ber regjeringa utarbeide omrekningsreglar slik at antal kg vert rekna i rund fisk.»

Vedtak nr. 123, 8. desember 2016

«Stortinget ber regjeringa utarbeide omrekningsreglar slik at talet på kilo vert rekna i rund fisk. Stortinget ber regjeringa komme attende til Stortinget i forbindelse med reiselivsmeldinga.»

Vedtak nr. 857, 8. juni 2017

«Stortinget ber regjeringa utarbeide omrekningsreglar slik at talet på kilo vert rekna i rund fisk.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at vedtakene langt på vei er likelydende, og deler næringskomiteens vurdering av at det er tilstrekkelig at videre rapportering konsentreres om vedtak 857. Vedtakene 121 og 123 kvitteres ut på dette grunnlag.

Strategi for utvidelse av reiselivets sesong

Vedtak nr. 720, 30. mai 2017

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi for utvidelse av reiselivsnæringens sesong i samarbeid med reiselivsnæringen.»

Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at vedtaket peker på at det i samarbeid med reiselivsnæringen skal utarbeides en strategi for å utvide reiselivsnæringens sesong. Dette medlem viser til at regjeringen i statsbudsjettet har gjort rede for flere prosesser som kan bidra til å utvide reiselivssesongen, men at det ikke er fremmet en samlet strategi i tråd med Stortingets vedtak. Dette medlem anser derfor ikke vedtaket som fulgt opp.

Norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel

Vedtak nr. 1101, 21. juni 2017

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel. Utredningen skal blant annet klargjøre kyststatens handlingsrom i norske farvann og på norsk sokkel uten å komme i konflikt med flaggstatsprinsippet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til behandling av representantforslag om oppfølging av utredningen om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel og deler næringskomiteens vurdering av at ytterligere rapportering ikke er nødvendig. Vedtaket kvitteres ut på dette grunnlag.

4.8 Olje- og energidepartementet

Mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030

Vedtak nr. 714, 30. mai 2017

«Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2018 legge fram en plan for hvordan man kan realisere 10 TWh energisparing i bygg innen 2030. Planen skal inneholde en konkret nedtrappingsplan i bygg og en virkemiddelpakke med eksisterende og nye virkemidler for å realisere målet.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til vedtakets ordlyd, hvor det etterlyses en konkret nedtrappingsplan i bygg og en virkemiddelpakke med eksisterende og nye virkemidler for å nå målet om å redusere energibruk i eksisterende bygg med 10 TWH. Komiteen finner ikke at kravet om nedtrappingsplan og virkemiddelpakke er innfridd, og avventer dette før vedtaket kan kvitteres ut.

4.9 Samferdselsdepartementet

Prøveordning for køyretøy med totalvekt inntil 74 tonn

Vedtak nr. 444, 31. januar 2017

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre en prøveordning med kjøretøy med totalvekt opp til 74 tonn.»

Komiteens merknader

Komiteen viser til at det tas sikte på å igangsette en prøveordning med kjøretøy med totalvekt opp til 74 tonn, og avventer iverksettelse av prøveordningen før vedtaket kvitteres ut.