Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:57:14]: Jeg skal stille justisministeren følgende spørsmål:

«Bruken av forvaring har økt og sannsynligvis er det like før personer med en annen type kriminalitet enn det som har vært vanlig, idømmes forvaring. Utfordringen blir da om systemet er godt nok forberedt på den nye «målgruppen» og om nødvendige tiltak er iverksatt.

Kan statsråden forsikre meg og Stortinget om at alle nødvendige sikringstiltak er/blir iverksatt av hensyn til berørte ansatte og innsatte i norske fengsler, slik at gjennomføring av forvaringsdommer gir alle nødvendig sikkerhet?»

Statsråd Knut Storberget [13:57:45]: Kriminalomsorgen arbeider aktivt med både vedlikehold og fornyelse av alle sikkerhetstiltak i hele organisasjonen av hensyn til både ansatte, innsatte og samfunnet for øvrig, som representanten tar opp. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning har på bakgrunn av den siste tids utvikling når det gjelder bruk av forvaring, gjennomgått hvilke konsekvenser dette kan få for Kriminalomsorgen.

Det er gjennomført en risikovurdering, og videre har man påbegynt arbeidet med gjennomgang av regelverket som regulerer innsettelse og gjennomføring av forvaring. Jeg kan forsikre at Kriminalomsorgen er godt i gang med de nødvendige forberedelser for håndtering av denne type forvaringsdømte. De budsjettmessige konsekvenser av dette arbeidet vil jeg eventuelt komme tilbake til i den ordinære budsjettprosessen.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [13:58:34]: Jeg registrerer at statsråden mener at man her har kontroll – eller en viss kontroll i alle fall. Det er slik at bl.a. undertegnede har besøkt Ila og sett på den forvaringsenheten man har der oppe. Mesteparten av dem som er innsatt der i dag, er forholdsvis svake kriminelle – hvis man kan bruke et slikt begrep. De begår altså ikke den tøffeste, den mest voldsomme kriminaliteten, men en del annen tung kriminalitet, bl.a. i forhold til sedelighet.

Det nye regimet vi kommer til å se, er folk som har begått grove ran og grov, gjentatt kriminalitet à la det vi har sett på Aker Brygge o.l., som etter mitt skjønn er en helt annen type segment av kriminelle. Det er klart at dette er mennesker med en annen evne til manipulering, til å påta seg roller, og som har et større nettverk på utsiden enn det som er vanlig i dag. Derfor ser jeg fram til å høre statsrådens tanker om hvordan vi kan sikre oss at disse ikke får makt i fengslene. Hvordan kan vi sikre oss at de faktisk ikke blir en trussel mot de øvrige innsatte?

Statsråd Knut Storberget [13:59:35]: Jeg ønsker ikke å knytte mitt svar opp til konkrete, uavgjorte og ikke rettskraftige straffedommer. Representanten linker det opp til noen konkrete saker. Det ønsker ikke jeg å gjøre, men jeg ønsker å presisere overfor Stortinget at den jobben som allerede gjøres i Kriminalomsorgen, beroliger meg med hensyn til de viktige aspekter som representanten tar opp: Sikkerhet i forhold til både de ansatte, de innsatte og andre. Der vil jeg særlig trekke fram det arbeidet som er gjort på Ila i forhold til dem som allerede sitter i forvaring, en jobb som jeg mener er god, og hvor de ansatte gjør en kjempeinnsats.

Jeg har sjøl også nylig besøkt Stavanger fengsel og sett de sikkerhetstiltak som bl.a. ble iverksatt i forbindelse med varetektsfengsling i påvente av NOKAS-saken. Det gjør meg beroliget at myndighetene gjør jobben sin i forhold til helt konkrete sikkerhetstiltak, som har vært svært gode knyttet til Stavanger fengsel. Den store jobben som de ansatte, bl.a. i Stavanger fengsel, har gjort for å takle en vanskelig situasjon, gjør meg også beroliget.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [14:00:48]: Jeg registrerer at statsråden skryter av det som har skjedd i Stavanger. Det synes jeg er veldig bra, og det er viktig.

Da blir det interessant å høre om statsråden har tenkt å videreføre dette når de som, i hvert fall foreløpig, er dømt i første instans, eventuelt ender opp med en forvaringsdom, slik at man har full sikkerhet, tilsvarende det som statsråden nettopp nå har skrytt av når det gjelder prosessen så langt.

En annen ting jeg kunne tenke meg å høre statsrådens tanker om, er om man bør ta et initiativ til å starte forskning på hva som skjer med folk etter at man har sonet en forvaringsdom. Det er klart at man har et behov for å skaffe seg erfaring fra det som skjer på innsiden, men også fra når disse menneskene vender tilbake til samfunnet, slik at man kan sette i gang tiltak, kanskje gjennom flere departement, for å hindre at de kommer tilbake igjen. Det er et viktig aspekt i forhold til å bruke nettopp forvaringsregimet, slik jeg ser det.

Statsråd Knut Storberget [14:01:41]: Det ligger jo i mine tidligere svar at jeg mener vi er tilstrekkelig forberedt i forhold til å takle også framtidige forvaringsdømte, helt uavhengig av konkrete saker som nå pågår og som ikke er avklart rettslig. Den erfaring vi har så langt i forhold til fengsling og forvaring av mennesker som kvalifiserer for forvaringsdommer, mener jeg gir et signal om at vi er på rett vei, selv om – og det skal jeg ikke underslå – dette er store utfordringer for kriminalomsorgen. Jeg er glad for at representanten nettopp tar opp innholdet i kriminalomsorgens aktiviteter på denne måten, fordi vi trenger en økt politisk fokusering på dette når det gjelder kriminalpolitiske handlinger generelt.

Jeg er også veldig glad for at representanten spør om forskning. Jeg tror at det er helt nødvendig ikke bare å initiere ny type forskning, men også at det er nødvendig å styrke den forskningen som allerede pågår i forhold til de erfaringer vi nå gjør oss, nettopp for å sikre at de politiske beslutninger som skal tas rundt forvaring og andre straffereaksjoner, i mye større grad er kunnskapsbasert og ikke hendelsesstyrt.