Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10

Dato: 06.05.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ivar Kristiansen (H) [12:35:24]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Andmyran Vindpark søkte konsesjon i januar 2005 for en vindmøllepark på 160 MW. 20. desember 2006 ga NVE vindparkprosjektet konsesjon og skriver bl.a. at prosjektet vil bidra til å nå Stortingets vindkraftmålsetting. Konsesjonen ble påanket og har nå ligget til klagebehandling siden 2007. Utbygger og kommune har nå behov for en rask avklaring, bl.a. i forbindelse med Enovas søknadsfrister.

Er det ikke nå på tide at statsråden tar en avgjørelse i saken, slik at prosjektet kan realiseres og skaffe landet sårt tiltrengt ny fornybar energi?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:36:17]: NVE meddelte Andmyran Vindpark AS konsesjon etter energiloven til å bygge og drive et vindkraftverk på Andmyran 20. desember 2006. Konsesjonsvedtaket ble påklaget av flere interesseorganisasjoner og grunneiere. NVE fant ikke grunnlag for å oppheve eller endre sitt vedtak, og saken ble derfor oversendt til klagebehandling i Olje- og energidepartementet i brev av 21. september 2007. I tillegg er det reist innsigelse mot Andøy kommunes reguleringsplan for Andmyran Vindpark, som for tiden er til behandling i Miljøverndepartementet. Det ble gjennomført befaring på Andøy 18. juni 2008.

Det er mange faktorer som påvirker tidsbruken for klagesaksbehandlinga, alt etter konfliktgrad og kompleksitet i det enkelte prosjekt. Det må videre tas standpunkt til behovet for ytterligere utredninger og uttalelser av spørsmål som tas opp under klagebehandlinga. Saksbehandlinga i klagesaker skal ivareta hensynet til forsvarlige og helhetlige vurderinger, og samtidig være effektiv. Andmyran vindkraftverk er påklaget med særlig henvisning til støy for nærliggende bebyggelse og virkninger for naturmiljø og landskap. Vurderinga av klagesaken er i en avsluttende fase, men jeg kan ikke tidfeste eksakt når vedtak vil bli fattet.

Styrking og effektivisering av nettopp konsesjonsbehandling, bl.a. i NVE, gjennom flere år har ført til at behandlingstida pr. sak nå er redusert. I løpet av 2009 vil NVEs konsesjonsbehandlingskapasitet være doblet sammenliknet med 2005. I tillegg er det foretatt en styrking av konsesjonsbehandlinga også i departementet. Det kreves tid og ressurser for å gjennomføre forsvarlige, helhetlige vurderinger, samtidig som det er viktig å få til raskere prosesser. Jeg er utålmodig og ønsker å få vindkraftanlegg i drift. Vindkraft er for meg en veldig viktig satsing for å få fram ny fornybar kraftproduksjon.

Ivar Kristiansen (H) [12:38:24]: Jeg takker statsråden for svaret, men det var oppriktig talt ikke NVEs saksbehandlingskapasitet jeg stilte spørsmål om. Her har altså en sak ligget til behandling i departementet i årevis, og det statsråden faktisk svarer i dag, er at jo, statsråden vil, men får det ikke til – departementet vil. Og da er det gjerne slik at det er Miljøverndepartementet som ikke vil.

I denne saken og av hensyn til de målsettinger vi har satt for fornybar energi i Norge, og særlig vindkraft, må det jo snart gå opp et lys for dagens regjering, og man må ta noen beslutninger hvis man skal få til utvikling på dette området. Hittil har det vært nei til Austevoll, og på Sleneset i Lurøy kan vi komme i den situasjon at initiativtakerne er i ferd med å gi opp.

Kan Andøy kommune, initiativtakere og investorer nå forvente seg et svar – helst innen 15. mai av hensyn til Enovas søknadsfrist – eller blir det en ny årlig ørkenvandring?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:39:29]: Jeg vet ikke hvorfor ikke mitt budskap i svaret nådde fram til spørreren, men jeg kan gjenta det jeg sa: «Vurderinga av klagesaken er i en avsluttende fase». Jeg kan også gjenta hva jeg sa videre, at «jeg kan ikke tidfeste eksakt når vedtak vil bli fattet». Jeg vil også være overrasket hvis representanten Kristiansen reelt sett mener at svaret på den søknaden skulle gis i Stortinget her og nå.

Ivar Kristiansen (H) [12:39:56]: Årene får lov til å gå uten at det tas beslutning. Alle hensyn som tilligger denne saken på Andmyra, er ivaretatt gjennom NVEs konsesjonsbehandling, hvor det for flere år siden ble sagt ja til konsesjon. Senterpartiets folk reiser på høyt nivå rundt omkring i Norges land og skylder på at det er SV som sier nei på grunn av det ene eller det andre. Det initiativtakerne og Norge – det behovet vi har for å få på plass fornybar energi i Norge – nå trenger mer enn alt, er at det tas beslutning. Svaret, at dette kommer rundt neste hjørne, har vært gitt nå i et par års tid. Hvor ligger neste hjørne? Er det i neste uke, eller er det om ett eller to år?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:40:51]: Jeg tror jeg skal la være å svare for tredje gang på samme vis, jf. at samme spørsmål har blitt stilt på nytt. Men det som er en realitet, er at en helt nødvendig prosess i et departement er å foreta en helhetlig vurdering av en sak når saken kommer til ankebehandling. Så er det viktig å få de prosessene til å gå så raskt som overhodet mulig. Derfor har jeg sørget for at det nå er mer ressurser på saksbehandling i mitt departement enn hva det har vært tidligere, på samme måte som det er betydelig mer ressurser i NVE.

Når representanten Kristiansen her nesten harselerer over behovet for å ha en seriøs saksbehandling i et departement fordi saken har vært til behandling i NVE, finner jeg det relativt spesielt, og jeg er helt uenig i den framstillinga. Det er viktig at de hensynene som kommer opp gjennom en klagebehandling, blir vurdert på en skikkelig måte i departementet. Det er også en god investering i forhold til å få vindkraftprosjekter på plass i framtida.