Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Per Roar Bredvold (FrP) [11:26:01]: Jeg skal stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Anleggsstart på riksvei 2 mellom Slomarka og Kongsvinger i Hedmark fylke er nok en gang utsatt. Man skylder blant annet på mangel på penger og Nasjonal transportplan.

Vil statsråden bidra til at anleggsstart ikke nok en gang blir utsatt?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:26:32]: Eg viser til svaret mitt på tilsvarande spørsmål, spørsmål 2, i spørjetimen i Stortinget onsdag den 25. februar 2009.

Det har m.a. vore lokal usemje om løysing, og grunneigarane har prøvd saka si for rettssystemet. Det har teke tid, det har kosta pengar, og det er årsaka til at prosjektet er noko utsett i høve til det som det var rekna med tidlegare. No ligg det føre godkjend reguleringsplan, og det er føresett gjennomført ekstern kvalitetssikring av prosjektet i løpet av 2009. I St.meld. nr. 16, Nasjonal transportplan for 2010–2019, er det lagt til grunn at prosjektet rv. 2 Kongsvinger–Slomarka skal starte i fyrste fireårsperiode og ferdigstillast i siste seksårsperiode. Det vert no arbeidd med å innarbeide prosjektet i Statens vegvesen sitt handlingsprogram for perioden 2010–2013. Eg vil leggje fram ein eigen proposisjon om saka når det ligg føre tilstrekkelege avklaringar.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:27:35]: Jeg takker statsråden for svaret. Det var vel kanskje den 25. mars jeg hadde et lignende spørsmål om dette, men det er greit.

Grunnen til at jeg stiller det nok en gang, er at prosjektet er utsatt. Folk blir frustrert, og næringslivet blir frustrert. Alle blir frustrert, for å si det sånn. Jeg kan ikke skjønne hvorfor dette blir utsatt nok en gang. Man skylder bl.a. på penger. Jeg kan heller ikke skjønne at det er noe problem. Det må da være mulig å flytte penger fra den siste delen av perioden og fram til dette, hvis penger er et problem. Eller man kan ta opp lån, f.eks., eller man kan finne andre løsninger.

Synes statsråden det er riktig å behandle folk og næringsliv på denne måten, og lager en god distriktspolitikk ved at en utsetter og utsetter og utsetter? En skulle nesten tro at når denne regjeringen lover ting, så følger det ikke handling med det man lover. Det er i hvert fall en sterk misnøye blant folk.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:28:34]: Viss denne regjeringa skal samanliknast med nokon, må det vere med føregåande regjeringar og deira handlekraft. Viss ein samanliknar handlekrafta til denne regjeringa og denne statsråden med den førre regjeringa og den førre statsråden – kva ein sette i gang og fekk gjennomført – står me veldig godt oppreiste i denne regjeringa.

Det har vore ein tung prosess med rv. 2. Det kjenner representanten veldig godt til. Det er bakgrunnen for at kvalitetssikringa ikkje er ferdigstilt. Men ho er i gang, prosessane er i gang. Prosessane vil gå sin gang, og vegen kjem til å verte starta opp og gjennomført. Det vert heilt sikkert ein flott veg, men respekt for at prosessar tek tid, og at grunneigarar har rett til å få prøvd saka si for rettssystemet i eit demokrati, må me ha. Dermed vil prosessen rett og slett måtte ta den tida han tek. Vegen kjem til å verte starta opp og gjennomført på ein god måte.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:29:33]: Jeg takker for at veien blir oppstartet. Men spørsmålet mitt og mange andres er når dette skjer, hvorledes det skjer, og hvor raskt det skjer.

Det var mange som var ute og flagget da forslaget til Nasjonal transportplan ble lagt fram. Man roste Regjeringen, man roste Senterpartiet, man roste samferdselsministeren. Men akkurat pr. dags dato er det i hvert fall ikke mange i mitt distrikt som roser dem jeg nå nevnte. Man er heller litt sint, man er skuffet, man er irritert, og man har ikke den gløden som man hadde i begynnelsen da man var på lag med statsråden om dette.

Mitt konkrete spørsmål som jeg ønsker et konkret svar på, er: Hva kan statsråden love? Og ikke minst: Hva kan statsråden garantere når det gjelder rv. 2, og denne strekningen konkret?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:30:30]: Så lenge kvalitetssikring ikkje er gjennomført, har me heller ikkje noko starttidspunkt for vegen. Uansett vil oppstart for ulike strekningar, òg denne, vere avklaringar som kjem i budsjett, og det veit representanten veldig godt. Så å stille meg spørsmål gong etter gong om kva tid det vert oppstart – representanten Bredvold veit med respekt å melde at eg ikkje kjem til å svare på det. For det er spørsmål som vert avklarte i dei enkelte budsjettproposisjonane. Det ligg inne i Nasjonal transportplan. Prosessen er i gang med kvalitetssikring. Det vil sjølvsagt kome pengar til oppstart på det tidspunkt som Regjeringa bestemmer, når ein prioriterer mellom dei ulike prosjekta i budsjettet. Slik er prosessane, slik har dei vore, og slik vert det òg med denne vegen.

: