Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 2009 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Gunnar Gundersen (H) [11:31:31]: Jeg vil gjerne stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«Avisa Glåmdalen skriver i sin leder 28. april følgende: «Vi er heller ikke fremmed for at det trengs et regjeringsskifte for å få fortgang på riksvei 2-utbyggingen, for vi har en sterk følelse av at Senterpartiet fortsatt bidrar til å trenere dette veiprosjektet.» Hedmark har nå opplevd at utbygging av både E6 og riksvei 2 blir stadig utsatt. Glåmdalen har avgjort et poeng.

Er det viktigere for Regjeringen å holde liv i forventningene til mange veiprosjekt enn å fullføre og få fart på utbygging av de sentrale livsnervene?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:32:10]: Planleggingsprosessane for samferdsleprosjekt er ofte tidkrevjande. Det heng saman med regelverket for planlegging, som skal sikre at alle innspel, innvendingar og all usemje vert handsama på ein god måte, regelverket for oreigning, som skal sikre rettane til alle som må avstå grunn, og også rettar og regelverk for innkjøp, som skal sikre konkurranse på like vilkår. Avklaringa før vedtak kan gjerast, må difor ta noko tid.

Når det gjeld det konkrete prosjektet som representanten Gundersen tek opp, vil eg vise til mitt svar på spørsmål 2, frå representanten Bredvold, tidlegare i dag.

Representanten Gundersen tek òg opp spørsmålet om utbygging av E6 mellom Gardermoen og Kolomoen. Dette er eit svært viktig prosjekt, spesielt ut frå omsynet til trafikktryggleik på strekninga. Dei fyrste strekningane vil verte opna for trafikk i løpet av hausten, og Samferdselsdepartementet arbeider for ei rask vidareføring av utbygginga. Eg tek sikte på å leggje fram ei sak for Stortinget om vidareføring av utbygginga i løpet av våren.

Avklaring av utbyggingsløysing langs Mjøsa har vore krevjande, men eg meiner den løysinga som me no har kome fram til, er ei god løysing, som tek vare på interessene til både veg, jernbane og lokalt miljø.

Gunnar Gundersen (H) [11:33:24]: Jeg takker for svaret.

Jeg vil dele oppfølgingen i to, for det gjelder jo to prosjekter, som statsråden riktig sa.

Når Bredvold og jeg stiller spørsmål som toucher inn på det samme, tror jeg statsråden skal ta det som et signal om at situasjonen rundt rv. 2 skaper veldig store følelser og mye engasjement, særlig i Sør-Hedmark, men også innover mot Sverige.

Det var faktisk håp om kontinuerlig utbygging av rv. 2 da Kløfta–Nybakk kom i gang. Vi vet, som statsråden også sa, at det har vært mange hindringer. Det er mange som blir hørt, og rettsvesenet skal man ikke blande seg opp i. Men hindringer kan også brukes til å utsette ting, og jeg har ikke registrert et veldig stort engasjement fra statsråden for å få større framdrift og større trykk i prosessen. Hva skyldes det, at det ikke er et engasjement? Det er en veldig sentral livsnerve for hele Sør-Hedmark vi snakker om.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:34:27]: I Senterpartiet – sidan Senterpartiet er spesielt nemnt i spørsmålet i dag – har me eit sterkt engasjement både for Hedmark, for rv. 3, for rv. 2 og for E6. Representanten frå Senterpartiet og frå dei andre regjeringspartia er svært aktive når det gjeld å fremje Hedmark sine interesser på vegsida. Slik skal det vere. Det har aldri vore i mine tankar eller i mine handlingar å trenere verken rv. 2 eller andre prosjekt. Tvert om har eg i mi tid som samferdsleminister prøvd å få fram prosjekt så fort som mogleg, og ikkje trenere.

Avisa Glåmdalen må sjølvsagt få lov å meine kva avisa vil, og insinuere kva avisa vil, det kan ikkje eg leggje meg opp i, men eg håpar verkeleg at representanten Gundersen ser at eg har lagt fram mange vegprosjekt og fått mange avklaringar på plass. Me har òg fått avklaringar på plass her og jobbar no med kvalitetssikring.

Gunnar Gundersen (H) [11:35:31]: Jeg savner vel heller de avklaringene som ikke er kommet, men det skal vi ikke bruke tid på.

Jeg besøkte også utbyggingen på E6, og nå forstod jeg statsråden sånn at hun ville komme med en proposisjon som vil sikre behandling av den siste delen av E6 fram til Kolomoen, altså fra Minnesund og nordover. Det gleder meg, og jeg vil egentlig bare be om en bekreftelse på det, for det jeg fikk opplyst, var at hvis ikke den proposisjonen kom i vår, så ville det bli en forsinkelse, slik at prosjektet ikke ville være ferdig før i 2015. Men jeg oppfattet jo at statsråden sa at proposisjonen ville komme i vår. Det var det som skulle være min oppfølging, så da vil jeg egentlig bare be om en bekreftelse på at jeg oppfattet det riktig.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:36:20]: Som eg sa, har det heile tida vore mitt mål å ha kontinuerleg utbygging. Det har vore trøblete med avklaringane på E6, og eg er glad for at det har kome til ei avklaring no. Etter den avklaringa har me jobba på spreng for å få fram saka for Stortinget i vår, og dersom ikkje noko heilt uventa skulle kome til, håpar eg å kunne leggje ho fram til behandling no i vår. Det er viktig at saka vert lagd fram, slik at ein, med atterhald om Stortinget si godkjenning, kan fortsetje det viktige arbeidet med å få sett dei neste strekningane ut på anbod.

: