Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 17. juni 2014 kl. 9

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 4 [15:22:12]

Innstilling frå helse- og omsorgskomiteen om representantforslag frå stortingsrepresentantane Kjersti Toppe, Per Olaf Lundteigen, Ivar Odnes og Geir Pollestad om at sjukehusstruktur og endring av vesentlege oppgåver ved sjukehus skal avgjerast av Stortinget i ein nasjonal helse- og sjukehusplan

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Under debatten er det satt frem i alt 13 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1, 2 og 4, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslag nr. 5, fra Audun Lysbakken på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 6–8, fra Audun Lysbakken på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 9, fra Kjersti Toppe på vegne av Senterpartiet

  • forslag nr. 10, fra Kristin Ørmen Johnsen på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 11 og 12, fra Torgeir Micaelsen på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslagene nr. 13 og 14, fra Audun Lysbakken på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

Det voteres over forslag nr. 9, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at store sykehusinvesteringer blir avgjort av Stortinget i en nasjonal helse- og sykehusplan.»

Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble med 96 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.45.33)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 6–8, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram til vedtak for Stortinget enhver nedlegging av føde- og akuttilbud i sykehusene.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan som definerer oppgavene til hvert enkelt sykehus, også lokalt, ut fra et nasjonalt hensyn.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan, slik at vesentlige endringer og saker av prinsipiell betydning, jf. foretaksloven § 30, blir avgjort av Stortinget.»

Votering:Forslagene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 92 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.45.55)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 13 og 14, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Utviklingsplanen for Sykehuset Telemark HF 2014-2016 blir vurdert på ny når det gjelder lokalsykehusene på Rjukan og i Kragerø.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at akuttfunksjoner og døgnbehandling inntil videre videreføres på Rjukan og i Kragerø.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslagene.

Votering:Forslagene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 92 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.46.19)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at vesentlige endringer i sykehusstruktur og sykehusoppgaver – spesielt endringer i eksisterende føde- og akuttberedskap – blir avgjort av Stortinget i Nasjonal helse- og sykehusplan.»

Kristelig Folkeparti har i løpet av debatten varslet at de vil stemme imot forslaget, og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslaget.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 87 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.46.53)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1, 4 og 11, fra Arbeiderpartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest avklare hvordan sykehusene skal styres, og hvor hvilke beslutninger av vesentlig art skal tas.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest på egnet måte kommunisere til de regionale helseforetakene hvordan de skal forholde seg til regjeringens endrede tilnærming til Nasjonal helse- og sykehusplan.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med forslag til statsbudsjett 2015 avklare hva regjeringen selv legger i regjeringserklæringens formulering om lokalsykehus og «den viktige rollen de har for å sikre beredskap for liv og helse i hele landet».»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet ble med 70 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.47.15)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarest avklare hvorvidt de regionale helseforetakene skal nedlegges.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 69 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.47.41)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 12, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen følge opp sykehustilbudet i Telemark, inkludert å sørge for et tilstrekkelig økonomisk handlingsrom til å gjennomføre omstillingene på en best mulig måte, og ber samtidig regjeringen i forslag til statsbudsjett 2015 fremme konkrete tiltak med bevilgningsforslag for å sikre tilstrekkelig akuttberedskap i berørte områder.»

Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslaget.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 62 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.48.05)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 10, fra Høyre og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan for Stortinget, der Stortinget kan behandle de overordnede prinsipper for utvikling og struktur for sykehus og spesialisthelsetjenesten i planperioden.»

Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslaget.

Votering:Forslaget fra Høyre og Fremskrittspartiet ble bifalt med 55 mot 48 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.48.32)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:25 S (2013–2014) – representantforslag frå stortingsrepresentantane Kjersti Toppe, Per Olaf Lundteigen, Ivar Odnes og Geir Pollestad om at sjukehusstruktur og endring av vesentlege oppgåver ved sjukehus skal avgjerast av Stortinget i ein nasjonal helse- og sjukehusplan – blir lagt ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.