Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Jan Arild Ellingsen og Karin S. Woldseth om å fjerne regnskapsplikten for små stiftelser

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:47 (2008–2009)
  • Dato: 26.02.2009
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Bakgrunn

Regnskapsplikt for stiftelser

Stiftelser ble fra 1. januar 2005 omfattet av regnskapsplikten etter en endring av regnskapsloven. Det ble imidlertid ikke gjort forskjell på store og små stiftelser, og alle omfattes derfor av regnskapsplikten og må revideres av registrert eller statsautorisert revisor. Det er urimelig at små frivillige enheter, som for eksempel en speiderhytte, skal rammes av samme lovverk som større stiftelser.

Å føre et regnskap etter kravene i regnskapsloven med påfølgende revisjon kan være en kostbar affære, sammenlignet med stiftelsens økonomi, og i mange tilfeller vil det rett og slett være lite hensiktsmessig. Et bortfall av regnskapsplikten for små stiftelser forutsetter likevel at Lotteri- og stiftelsestilsynet foretar de nødvendige kontroller.

Forsinkelsesgebyr

Straffen for ikke å levere regnskap for en liten stiftelse kan bli et maksimalt forsinkelsesgebyr fra Brønnøysundregistrene på 44 720 kroner.

Forsinkelsesgebyret beregnes etter Forskrift til utfylling og gjennomføring mv. av regnskapsloven av 17. juli 1998 nr. 56 (FOR 2006-09-07 nr. 1062) § 8-3-1. Denne lyder slik:

"§ 8-3-1. Beregning av forsinkelsesgebyr

Forsinkelsesgebyret fastsettes til ett eller flere rettsgebyr (R) etter følgende satser:

1. ett R pr. uke de første åtte uker

2. to R pr. uke de neste ti uker

3. deretter tre R pr. uke de neste åtte uker.

Gebyret ilegges for hele uker slik at del av en uke regnes som full uke. Gebyr ilegges til årsregnskapet, årsberetningen og revisjonsberetningen er mottatt av Regnskapsregisteret, men ikke for mer enn 26 uker. Dersom de innsendte dokumentene har mangler som gjør at de ikke kan godkjennes som årsregnskap mv., ilegges gebyr til manglene er rettet opp."

Rettsgebyret har de siste årene ligget på 860 kroner.

Det er urimelig å forlange at en liten stiftelse skal holde seg oppdatert på regelendringer når driften holdes på et mikronivå. Kravet til aktsomhet bør derfor tolkes særdeles mildt, og det offentlige burde etter forslagsstillernes mening være svært tilbakeholdne med å ilegge gebyrer i en slik størrelsesorden. En slik rigiditet kan rett og slett kvele et godt frivillig initiativ.

Forslag

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn fremme følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å unnta små stiftelser for regnskaps- og revisjonsplikt.

II

Stortinget ber Regjeringen sørge for at Brønnøysundregistrene frafaller krav om forsinkelsesgebyr for små stiftelser.

26. februar 2009