Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for 2023

Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Siv Mossleth (Sp), leder

Mahmoud Farahmand (H)

Bård Hoksrud (FrP), nestleder

Mímir Kristjánsson (R)

Kari Henriksen (A)

Ola Borten Moe (Sp)*

Marian Hussein (SV)

Abid Raja (V)

Sverre Myrli (A)

Aleksander Stokkebø (H)

Jan Tore Sanner (H)

Terje Sørvik (A)

*Ola Borten Moe erstattet Geir Pollestad 5. oktober 2023.

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA er som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikkerhet)

Bård Hoksrud og Sverre Myrli

Andre komité (økonomi, vitenskap, teknologi og miljø)

Siv Mossleth* og Kari Henriksen

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Jan Tore Sanner og Marian Hussein**

* Siv Mossleth endret komitétilhørighet til tredje komité i oktober 2023. Samtidig tok **Marian Hussein over Mossleths plass i andre komité.

Følgende representanter hadde verv i OSSEs parlamentarikerforsamling i 2023:

Medlem

Verv

Sverre Myrli (A)

Medlem av adhoc-gruppen mot terrorisme

Aleksander Stokkebø (H)

Nestleder i OSSE PAs nettverk for unge parlamentarikere (fra februar 2023)

Kari Henriksen (A)

OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus (fra august 2023)

Siv Mossleth (Sp)

Medlem av OSSE PAs støttegruppe for Ukraina (fra oktober 2023)

Generelt

OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. Formålet er å bidra til interparlamentarisk dialog og samarbeid, fremme utviklingen av demokrati, bidra til konfliktforebygging og konfliktløsning og etterse gjennomføringen av OSSEs vedtak.

Forsamlingen har 323 medlemmer fra 56 parlamenter. Forsamlingen spiller en sentral rolle i forbindelse med valgobservasjoner, hvor den samarbeider med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

Hovedsaker i 2023

Samarbeidet i OSSE PA var også i 2023 sterkt preget av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Erklæringen fra OSSE PAs hovedsesjon i Birmingham i 2022 inneholdt en artikkel om å suspendere en deltakerstat når en annen deltakerstats territorielle integritet utfordres. I første halvdel av 2023 viste det seg at det ikke var mulig å oppnå konsensus for å suspendere Russland. Likevel har OSSE PAs politiske støtte til Ukraina holdt seg sterk også gjennom 2023.

OSSE PAs vintermøte i februar 2023 sammenfalt med ettårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina. Russland og Belarus deltok på møtet, ettersom Østerrike ikke har folkerettslig mulighet til å nekte dem visum og innreise. Ukrainas delegasjon var til stede i Wien, men i protest mot Russlands deltakelse deltok de ikke på selve vintermøtet. Grundige forberedelser av sesjonen og et omfattende sikkerhetsopplegg gjorde at selve gjennomføringen av møtene gikk bra. Da representanter for Russlands og Belarus’ delegasjoner tok ordet, forlot den norske delegasjonen og en rekke likesinnede delegasjoner møtesalen. Den norske delegasjonsledelsen møtte Ukrainas delegasjon på ettårsdagen for invasjonen og formidlet norsk støtte.

Hovedsesjonen i juli 2023 ble avholdt i Vancouver. I motsetning til under vintermøtet i Wien, fikk de russiske og belarusiske delegasjonene ikke innreisevisum til Canada, og deltok derfor ikke. Hovedtemaet i slutterklæringen var Russlands krig i Ukraina og krigens politiske, sikkerhetsmessige og humanitære konsekvenser. OSSE PA fordømte Russlands angrepskrig i Ukraina og omtalte krigen som en alvorlig overtredelse av Helsinki-prinsippene og Paris-charteret. Forsamlingen gav full støtte til Ukrainas uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet, og uttrykte bekymring for krigsforbrytelser i Ukraina, ødeleggelsen av Kakhovka-demningen og situasjonen rundt atomkraftverket i Zaporizjzja. Den gav også honnør til internasjonale organisasjoner som dokumenterer brudd på internasjonal humanitærrett og som bidrar til ansvarliggjøring av krigsforbrytelser. Slutterklæringen omhandlet også en rekke andre tema, som situasjonen i Sør-Kaukasus, Belarus og Moldova, kunstig intelligens, energisikkerhet, politiske fanger, migrasjon, OSSEs institusjonelle utfordringer, godt styresett og korrupsjonsbekjempelse, plastforurensning og sivilsamfunnsdeltakelse.

Under sesjonen i Vancouver var delegasjonene fra Norge og Ukraina, i samarbeid med Den norske Helsingforskomité, vertskap for et arrangement om hvordan man kan sikre et rettferdig rettsoppgjør i Ukraina. Arrangementet samlet om lag 50 medlemmer av OSSE PA. Noen innlegg omhandlet hvordan man kan fryse eller skattlegge russiske eiendeler. Andre var opptatt av hvordan man kan motvirke straffefrihet. Europarådets beslutning om å opprette et krigsskaderegister i mai 2023 ble ansett som en viktig milepæl.

Den norske delegasjonen la under hovedsesjonen frem et forslag til tilleggsresolusjon om støtte til demokratisk utvikling i Belarus. Resolusjonen uttrykte sterk bekymring for menneskerettssituasjonen i Belarus, og fordømte det økende antallet arrestasjoner av fredfulle demonstranter og vold og tortur i fengslene. Det ble vist til at antallet politiske fanger i Belarus er uakseptabelt høyt, og tatt til orde for at samarbeidet med den demokratiske opposisjonen må styrkes. Resolusjonen fikk bred støtte og inngår i Vancouver-erklæringen.

Under hovedsesjonen ble Pia Kauma fra Finland valgt til OSSE PAs president. I september utnevnte Kauma Stortingets delegasjonsmedlem Kari Henriksen til OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus, et verv Henriksen også hadde i 2021–2022. Mandatet består i å vurdere hvordan OSSE PA kan bidra til fred i Sør-Kaukasus.

OSSE PAs høstmøte fant sted i Jerevan i Armenia i november. Dette medførte at konflikten i Sør-Kaukasus kom høyere opp på forsamlingens dagsorden. I egenskap av sitt verv som spesialrepresentant besøkte Kari Henriksen de tre landene i regionen i forkant av høstmøtet sammen med president Kauma. Under høstmøtet uttrykte forsamlingen igjen sterk støtte til Ukraina. Delegasjonsleder Mossleth deltok også på det første fysiske møtet i en nyetablert støttegruppe for Ukraina, «Parliamentary Support Team for Ukraine».

Varamedlem Stokkebø deltok i 2023 aktivt i OSSE PAs nettverk for unge parlamentarikere. Stokkebø ble valgt til nestleder i nettverket i februar 2023. Han representerte OSSE PA på et ungdomsforum i regi av OSSE-formannskapet i Nord-Makedonia i november 2023.

Delegasjonsmedlem Myrli deltok i ad hoc-gruppen mot terrorisme i 2023. Gruppens møter omhandlet blant annet en tilleggsresolusjon om Wagner-gruppen, som ble vedtatt i Vancouver.

I 2023 sendte Stortingets delegasjon valgobservatører til tre ulike valg: parlamentsvalget i Kasakhstan i mars, president- og parlamentsvalget i Tyrkia i mai og parlamentsvalget i Polen i oktober 2023.

Delegasjonens planer for 2024

I 2024 vil krigen i Ukraina og situasjonen for opposisjonen i Russland og Belarus fortsatt være i fokus. Delegasjonen vil følge saker som har vedvarende stor betydning for Norge, som demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Deltakelse i valgobservasjoner er sentralt for sikkerhet og demokratiutvikling. I 2024 vil OSSE PA sende observatører til flere nasjonale valg, blant annet i Aserbajdsjan, Georgia og USA, og medlemmer av Stortingets delegasjon vil trolig delta i flere av disse observasjonene.

Delegasjonen vil ellers aktivt bruke sesjonene og vervene delegasjonsmedlemmene innehar, til å fremme norske prioriteringer.