Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATOs parlamentariske forsamling for 2023

Stortingets delegasjon til NATO PA for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Trond Helleland (H), leder

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Sverre Myrli (Ap), nestleder

Bjørnar Moxnes (R)**

Bengt Fasteraune (Sp)

Tellef Inge Mørland (A)

Anette Trettebergstuen (A)*

Per Martin Sandtrøen (Sp)

Erlend Wiborg (FrP)

Ine Eriksen Søreide (H)

*Anette Trettebergstuen erstattet Lubna Boby Jaffery 5. oktober 2023

**Bjørnar Moxnes erstattet Seher Aydar 17. oktober 2023

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Political Committee

Sverre Myrli og Ine Eriksen Søreide

Defence and Security Committee

Trond Helleland og Bjørnar Moxnes

Committee on the Civil Dimension of Security

Bengt Fasteraune og Tellef Inge Mørland

Economics and Security Committee

Anette Trettebergstuen og Per Martin Sandtrøen

Science and Technology Committee

Erlend Wiborg og Kari Elisabeth Kaski

Mediterranean and Middle East Special Group

Erlend Wiborg

Ukraine-NATO Interparliamentary Council

Sverre Myrli

Generelt

NATOs parlamentarikerforsamling er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs medlemsland. NATO PA er ikke en del av NATO, og har ingen formell beslutningsmyndighet overfor alliansen. Forsamlingen er likevel et viktig bindeledd mellom NATO og medlemslandenes parlamenter. Som ledd i arbeidet vedtar forsamlingen resolusjoner (anbefalinger) rettet til Det nordatlantiske råd (NAC), og til medlemslandenes regjeringer og nasjonalforsamlinger. NATOs generalsekretær taler vanligvis under forsamlingens sesjoner og gir skriftlige svar på forsamlingens resolusjoner.

NATOs 31 medlemsland er representert i NATO PA, i tillegg til 14 assosierte land og 8 nasjonale observatørdelegasjoner. I tillegg har Europaparlamentet, OSSEs parlamentarikerforsamling (OSSE PA) og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) observatørstatus i NATO PA.

NATO PA møtes til en høst- og en vårsesjon, der høstsesjonen – «årlig sesjon» – er forsamlingens viktigste årlige arrangement. I tillegg organiseres det en rekke studiereiser og konferanser. Gjennom arbeidet i NATO PA får medlemmene innsikt i viktige sikkerhetspolitiske spørsmål, og det transatlantiske samarbeidet som alliansen er bygget på. Kunnskapen kommer Stortinget til nytte gjennom arbeid i komiteer og i debatter.

Hovedsaker i 2023

Russlands krigføring i Ukraina fortsatte å dominere NATO PAs dagsorden i 2023. Krigen var tema på nær sagt alle forsamlingens møter. Det ble vedtatt en rekke Ukraina-relaterte resolusjoner, blant dem om viktigheten av fortsatt støtte, om behovet for å straffe krigsforbrytelser, og om å støtte gjenoppbyggingen av landet.

Mot slutten av året ble det stadig tydeligere at krigen i Ukraina vil bli langvarig. Samtidig hersket det økende bekymring for at tiltakende krigstretthet hos det vestlige publikum kunne få konsekvenser for den økonomiske og militære støtten til Ukraina. Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober, og den påfølgende krigen i Gaza, førte dessuten til at den globale oppmerksomheten i noen grad beveget seg vekk fra Ukraina-krigen. Mot slutten av året hadde NATO PA derfor et stadig sterkere fokus på viktigheten av å opprettholde støtten til Ukraina uten noen form for reduksjon eller kompromiss. Forsamlingen fortsatte også å ha tett kontakt med ukrainske myndigheter og parlamentarikere.

I første del av året hadde NATO PA et sterkt fokus på forberedelsene til NATO-toppmøtet i Vilnius i juli. Forsamlingen uttrykte sterk støtte til det som er NATOs største satsing på kollektivt forsvar på flere tiår, og oppfordret medlemslandene til å fortsette å øke både forsvarsbudsjetter og våpenproduksjon. NATO PAs president frem til oktober 2023, franske Joëlle Garriaud-Maylam, deltok og talte på toppmøtet i Vilnius. Her uttrykte hun blant annet støtte til vedtaket om at 2 prosent av BNP heretter skal være et minimum for forsvarsbevilgninger i NATOs medlemsland, og ikke bare et mål landene bør strekke seg etter.

Blant andre viktige tema for NATO PA i 2023 var Kinas globale rolle i lys av Russlands krig mot Ukraina, sikkerhet i Svartehavet og Østersjøen, beskyttelse av kritisk maritim infrastruktur, kamp mot desinformasjon og betydningen av kunstig intelligens og annen ny teknologi for NATOs forsvarsevne.

Stortingets delegasjon var i 2023 vertskap for det årlige vårmøtet i NATO PAs Standing Committee, som består av NATO PAs president, visepresidenter, generalsekretær, delegasjonsledere og -nestledere. Møtet fant sted i stortingssalen søndag 26. mars med ca. 100 deltakere. Møtet ble en god anledning til å fremheve norske bidrag til NATO og Ukraina. Statsminister Jonas Gahr Støre stilte på møtet og gav deltakerne en god og omfattende orientering om norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Finland ble medlem av NATO i april, men ved slutten av året hadde Tyrkia og Ungarn fortsatt ikke ratifisert Sveriges søknad. Gjennom året ble den tyrkiske og ungarske delegasjonen utsatt for en rekke sterke oppfordringer, herunder fra den norske delegasjonen, om å bidra til fortgang i ratifikasjonsprosessen.

Under høstsesjonen i København i oktober ble Michał Szczerba fra Polen valgt til ny president i NATO PA, etter at Joëlle Garriaud-Maylam hadde kunngjort at hun ikke stilte til gjenvalg i det franske senatet. I sine første måneder som president senhøsten 2023 videreførte Szczerba i hovedsak tidligere presidenters argumentasjon for støtte til Ukraina, satsing på kollektivt forsvar og opprettelse av et senter for demokratisk motstandskraft i NATO-hovedkvarteret.

Den norske delegasjonen deltok aktivt på NATO PAs hovedaktiviteter, herunder på vårsesjonen i Luxembourg, høstsesjonen i København og NATO PAs årlige Transatlantisk Forum i Washington D.C. i desember. I tillegg deltok enkeltmedlemmer på en rekke studiereiser i regi av sine respektive fagkomiteer. Blant annet deltok Per Martin Sandtrøen på en fagkomitéreise til Australia (Canberra og Sydney) i november, der hovedtema var sikkerhetssituasjonen i Asia og Stillehavsregionen.

Delegasjonens planer for 2024

I anledning at det våren 2024 vil være 75 år siden NATO ble opprettet, vil delegasjonen gjennomføre en studiereise til USA (Washington D.C., Norfolk og Tampa) fra 14. til 18. april. Fokus for denne studiereisen vil være det norsk-amerikanske forsvarssamarbeidet både i NATO og bilateralt. Det forventes også bred deltakelse fra den norske delegasjonen på vårsesjonen i Sofia i mai og på høstsesjonen i Montreal i november. I tillegg forventes det også aktiv deltakelse fra den norske delegasjonen på flere fagkomitéreiser i det kommende året.

Oslo, den 23. januar 2024

Trond Helleland

delegasjonsleder