Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for 2023

Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for valgperioden 2021–2025 består av følgende medlemmer:

Medlemmer

Varamedlemmer

Tellef Inge Mørland (A), leder

Linda Monsen Merkesdal (A)**

Ingunn Foss (H), nestleder

Ove Trellevik (H)

Silje Hjemdal (FrP)

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Ola Borten Moe*(Sp)

Grunde Almeland (V)

*Ola Borten Moe erstattet Gro-Anita Mykjåland 5. oktober 2023

** Linda Monsen Merkesdal erstattet Even Eriksen 5. oktober 2023

Generelt

IPU ble etablert i 1889 og er en verdensomspennende parlamentarikerforsamling med medlemmer fra 179 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred, samarbeid og utvikling av representativt demokrati. Tiltak for å øke kvinneandelen både i parlamenter og i politikk generelt har høy prioritet. Blant IPUs arbeidsmetoder er erfaringsutveksling og informasjonsdeling mellom parlamentene, tematiske program iverksatt av IPUs sekretariat, og tilrettelegging for parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål.

I IPU er det etablert fire faste komiteer for henholdsvis 1) fred og internasjonal sikkerhet, 2) bærekraftig utvikling, finansiering og handel, 3) menneskerettigheter og demokrati og 4) FN-spørsmål. I tillegg finnes det særskilte fora for kvinnelige parlamentarikere og unge parlamentarikere, en komité for Midtøsten-spørsmål og en komité for parlamentarikeres menneskerettigheter, som følger opp sakene til fengslede parlamentarikere. Det er to årlige sesjoner, én om høsten og én om våren. Sesjonene har et hovedtema og et såkalt hastetema («emergency item»).

Landene i IPU er organisert i geopolitiske grupper. Norge er medlem av den såkalte «12 Plus-gruppen» som består av 47 land, de aller fleste av dem vestlige og demokratiske.2

2. https://12plus.net/le-groupe-12/composition-du-groupe/

Hovedsaker i 2023

Delegasjonen deltok i februar på den årlige høringen i FN i New York. Tema denne gangen var bærekraftsmål 6 om rent vann og gode sanitærforhold. I etterkant av oppholdet i New York gjennomførte delegasjonen nok en gang et studiebesøk til Washington D.C. sammen med de andre nordiske delegasjonene. Et viktig tema under oppholdet i den amerikanske hovedstaden var den økende skepsisen man ser på republikansk side når det gjelder å opprettholde økonomisk og militær støtte til Ukraina.

Også i 2023 har krigen i Ukraina preget møtene i IPU. Når parlamentarikere fra 179 land møtes, blir det imidlertid tydelig at Norges og Vestens syn på krigen ikke deles av alle. I 2022 lyktes det Norges geopolitiske gruppe å få flertall for to resolusjoner som fordømte Russlands angrepskrig. I 2023 var vurderingen at det ville bli vanskelig å igjen få igjennom tilsvarende forslag, og at man ville bli møtt med påstander om at vår gruppe land bare bryr seg om sitt nærområde. Gruppen valgte derfor å ikke fremme tilsvarende forslag.

IPUs vårsesjon fant sted i Bahrain i mars 2023. Tema for generaldebatten var kamp mot intoleranse. Ingunn Foss la i sitt innlegg vekt på ytringsfrihet. Gro-Anita Mykjåland tok i sitt innlegg opp kvinner og jenters rett til utdannelse, særlig i lys av forholdene i Afghanistan etter Talibans maktovertakelse. Et forslag om å avhjelpe de humanitære krisene i Ukraina, Afghanistan, Syria og andre land ble valgt som hastetema. Forslaget var fremmet av 12 Plus-gruppen og Latin-Amerikagruppen.

Under oppholdet i Bahrain besøkte delegasjonen den multinasjonale marinestyrken Combined Maritime Forces (CMF) på flåtebasen i Manama.

Høstsesjonen fant sted i Luanda, Angola i oktober 2023. Tema for generaldebatten var bærekraftsmål 16 om sterke institusjoner. I sitt innlegg kritiserte delegasjonsleder Tellef Inge Mørland blant annet handlingslammelsen i FNs sikkerhetsråd. Silje Hjemdal oppfordret på sin side Iran til umiddelbart å sette fri årets vinner av Nobels fredspris, Narges Mohammadi.

Under sesjonen i Angola ble det ble fremsatt to konkurrerende forslag til hastetema om Gaza. Den arabiske gruppen, den afrikanske gruppen, Indonesia og Iran fremsatte et forslag med tittelen «Stopping the war and violations of human rights in Gaza» som ikke nevnte Hamas’ terrorangrep på Israel tidligere samme måned. Det andre forslaget, som ble fremmet av Canada på vegne av land i 12 Plus-gruppen, het «Towards common ground for peace». Dette forslaget hadde en bredere tilnærming, der også Hamas’ angrep ble omtalt. Det første forslaget fikk flest stemmer, men grunnet IPUs regler om to tredjedels flertall ble ingen av forslagene satt på dagsordenen. Mange av landene i «det globale sør» benyttet sin taletid i generaldebatten til å fordømme Israel for krigføringen i Gaza og til å anklage landene i 12 Plus-gruppen for dobbeltmoral. Israel deltok ikke på møtene i Angola.

Under sesjonen i Angola ble det også vedtatt en resolusjon om å bekjempe menneskehandel med barnehjemsbarn. Som en del av det forberedende arbeidet med resolusjoner til vårsesjonen ble det holdt høringer om autonome våpen og kunstig intelligens, og om hvordan man kan fremstille grønn energi til en rimelig pris.

I Luanda ble Tanzanias parlamentspresident Tulia Ackson valgt til IPUs nye president for de neste tre årene. Ackson ble valgt med 57 prosent av stemmene, og er den første afrikanske kvinnen i denne posisjonen.

Delegasjonens planer for 2024

I februar 2024 vil delegasjonen nok en gang delta på høringer i FN i New York. Tema vil være fred og konfliktløsning. De nordiske IPU-delegasjonene vil også, i likhet med i de foregående årene, gjennomføre et felles studiebesøk til Washington D.C. under oppholdet i USA. IPUs vårsesjon finner sted i Genève i mars. Hvor høstsesjonen skal finne sted, er ikke bestemt per januar 2024.

Delegasjonen vil fortsette å benytte muligheten til bilaterale møter i forbindelse med IPU-sesjonene. Samarbeidet med de nordiske IPU-delegasjonene vil også i 2024 være viktig. I 2024 har Stortingets delegasjonen formannskapet i den nordiske gruppen, og dermed ansvar for å arrangere møter der standpunkter koordineres.

Oslo, den 23. januar 2024

Tellef Inge Mørland

delegasjonsleder