Søk

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) for 2023

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2021–2025 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Ingjerd Schie Schou (H), leder

Linda Hofstad Helleland (H)

Lise Christoffersen (A), nestleder

Geir Inge Lien (Sp)

Jone Blikra (A)*

Lise Selnes (A)

Lisa Marie Ness Klungland (Sp)

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Morten Wold (FrP)

Andreas Sjalg Unneland (SV)

*Jone Blikra erstattet Even Eriksen 5.oktober 2023.

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlem

Varamedlem

Den faste komité

Ingjerd Schie Schou

Lise Christoffersen

Komiteen for politiske saker

Ingjerd Schie Schou

Lise Christoffersen

Komiteen for flyktninge- og befolkningsspørsmål

Lise Selnes

Jone Blikra

Komiteen for juridiske saker og menneskerettigheter

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Morten Wold

Komiteen for kultur, vitenskap, utdanning og media

Linda Hofstad Helleland

Geir Inge Lien

Komiteen for likestillingsspørsmål

Jone Blikra

Andreas Sjalg Unneland

Komiteen for sosial-, helse- og bærekraftig utvikling

Lisa Marie Ness Klungland

Linda Hofstad Helleland

Komiteen for overvåking av medlemskapsforpliktelsene

Lise Christoffersen

Morten Wold

Komiteen for prosedyreregler og immunitet

Ingjerd Schie Schou

Komiteen for valg av dommere til Den europeiske menneskerettsdomstolen

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Generelt

Europarådet og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) ble opprettet i 1949 og har i dag 46 medlemsland. Forsamlingens formål er å styrke menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene. PACE består av totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer) fordelt på ni fagkomiteer og flere underkomiteer. PACE gjennomfører fire årlige delsesjoner og tre årlige møter i den faste komité. PACE har fem politiske grupper: 1) Group of the European People’s Party (EPP/CD), 2) The Socialist, Democrats and Greens Group (SOC), 3) European Conservatives (EC), 4) Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE) og 5) United European Left (UEL). Forsamlingens president velges for ett år, med mulighet og sedvane for gjenvalg én gang.

PACE vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer og Europarådets ministerkomité. PACE overvåker også medlemslandenes overholdelse av medlemskapsforpliktelsene og gjennomfører valgobservasjoner. Parlamentarikerforsamlingen velger Europarådets generalsekretær, Europarådets menneskerettighetskommissær og dommerne til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD). Den deltar også aktivt i prosessen med å utnevne medlemmer til Europarådets komité for forebyggelse av tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (CPT).

Fra Stortingets delegasjon deltar både faste medlemmer og varamedlemmer aktivt i arbeidet.

Hovedsaker i 2023

Årets viktigste hendelse for Europarådet var toppmøtet for stats- og regjeringssjefer i Reykjavik i mai. PACE tok initiativ til et slikt toppmøte etter Russlands angrep mot Ukraina, og var også en sentral pådriver for at møtet – som ble historiens fjerde europarådstoppmøte – faktisk ble gjennomført. Målet med toppmøtet var at medlemslandene på nytt skulle slutte opp om, og forplikte seg til, Europarådets grunnleggende verdier –menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper. Dette er avgjørende for å snu den negative utviklingen i Europa på alle disse tre områdene.

PACE bidro også aktivt til utformingen av møtets agenda, som til slutt fikk tre hovedpunkter: 1) sikre fornyet oppslutning om Europarådets grunnleggende verdier og kjerneoppgaver, 2) sikre fortsatt sterk støtte til Ukraina i den pågående krigen, blant annet med opprettelse av et register over krigsskader forårsaket av Russland, og 3) ruste organisasjonen til å håndtere nye utfordringer for menneskerettighetene som klimaendringer, andre miljøutfordringer og ny teknologi (herunder kunstig intelligens).

Etter toppmøtet har PACE arbeidet for oppfølging av slutterklæringen (Reykjavik-erklæringen) i medlemslandene. Forsamlingen har hatt et særlig fokus på at medlemslandenes regjeringer må styrke Europarådet som organisasjon og som den viktigste forsvareren av menneskerettighetene i Europa. PACE verdsatte derfor at Europarådets budsjett ble økt med 12 prosent fra 2023 til 2024, noe som var den første reelle budsjettøkningen for Europarådet på 17 år. Ingjerd Schie Schou (H) hadde ansvar for å utforme parlamentarikerforsamlingens budsjettinnspill til ministerkomiteen og Europarådets regjeringsledd.

Russlands krigføring i Ukraina preget parlamentarikerforsamlingens agenda også i 2023. Gjennom året har PACE debattert flere konkrete sider ved krigen og hatt fokus på at krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd må bli dokumentert og få politiske og rettslige konsekvenser. Også Europarådets menneskerettighetskommissær Dunja Mijatović understreket i sin årsrapport at Russland må holdes ansvarlig for sine ugjerninger. Foruten etableringen av et krigsskaderegister, som ble vedtatt under toppmøtet i Reykjavik, har PACE også gjentatte ganger tatt til orde for at det også bør opprettes en egen krigsforbryterdomstol for Ukraina.

Tvungen forflytning av ukrainske barn til Russland og russiskstyrte områder var et annet viktig tema for parlamentarikerforsamlingen i 2023. Det ble opprettet en adhoc-komité for å se spesielt på dette svært alvorlige menneskerettighetsbruddet.

Gjennom 2023 har PACE også arbeidet for å styrke støtten til demokratiske krefter, politisk opposisjon og sivilt samfunn i både Russland og Belarus. I den nordisk-baltiske kretsen har spesielt Belarus stått i fokus, og delegasjonene tok et felles initiativ til å anmode sine regjeringer om støtte til PACEs samarbeidsprosjekt med belarusiske demokratiske krefter. Initiativet resulterte i et norsk bidrag på 10 000 euro i 2023.

På grunnlag av en rapport utarbeidet av Linda Hofstad Helleland (H), kom PACE også med en sterk oppfordring til IOC om å utestenge russiske og belarusiske utøvere fra OL i Paris i 2024.

Kosovos søknad om medlemskap i Europarådet og den spente situasjonen mellom Kosovo og Serbia var også høyt på agendaen for Stortingets delegasjon i 2023. Delegasjonen er positiv til at Kosovo blir medlem av Europarådet, og gjennomførte en studiereise til landet i september 2023 for å få bedre innsikt i status for rettsstaten, demokratiet og menneskerettighetene. Hvorvidt Kosovo vil nå sin ambisjon om å få søknaden om medlemskap behandlet under ministermøtet i mai 2024, er foreløpig usikkert.

Situasjonen i Nagorno-Karabakh og forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan var gjenstand for flere debatter i PACE i 2023, særlig i etterkant Aserbajdsjans blokkering av Lachin-korridoren i april og den påfølgende humanitære krisen. Som én av PACEs to rapportører på Aserbajdsjan besøkte Lise Christoffersen (A) landet to ganger i løpet av 2023.

I sin årsrapport påpekte Europarådets menneskerettighetskommisær Dunja Mijatović at svekkelsen av menneskerettighetene i Europa fortsetter. Mijatović pekte spesielt på Russlands aggresjonskrig i Ukraina, behandlingen av asylsøkere, flyktninger og migranter, samt intoleranse og hat mot LHBTI-personer. Handlingsrommet for sivilt samfunn og menneskerettighetsforkjempere fortsetter å krympe. Situasjonen til menneskerettighetsforkjemperen Osman Kavala, som er fengslet i Tyrkia, er et konkret eksempel som PACE har hatt stort fokus på. Forsamlingen har gjentatte ganger vist til dommen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) som slår fast at Kavala må løslates umiddelbart, og krevd at Tyrkia følger opp dette.

Både Aserbajdsjans menneskerettighetsbrudd i Nagorno-Karabakh og Tyrkias manglende etterfølgelse av EMDs pålegg i Kavala-saken ble av parlamentarikerne i Europarådet ansett som så alvorlig at det på den siste delsesjonen i 2023 ble vedtatt å vurdere om dette skulle få konsekvenser for disse landenes deltakelse i arbeidet i PACE i 2024.

Delegasjonens planer for 2024

Lise Christoffersen (A) vil i 2024 fortsette sitt arbeid som rapportør på Aserbajdsjan, og Linda Hofstad Helleland (H) vil fortsette som temarapportør for vitenskap og teknologi. Stortinget skal videre være vertskap for møte i PACEs politiske komité i slutten av mai, og vil benytte anledningen til også å markere Europarådets 75-årsjubileum. Medlemslandenes oppfølging av Reykjavik-erklæringen vil også være et viktig fokus for PACE og Stortingets delegasjon i 2024.

Oslo, den 23. januar 2024

Ingjerd Schie Schou

delegasjonsleder