8. Seksuelt krenkende eller uanstendig atferd. Seksuelle handlinger

8.1 Sammendrag

Straffeloven § 212 rammer under visse omstendigheter utuktig atferd i handling eller ord, utuktig handling med barn under 16 år og forledelse av noen under 16 år til utuktig atferd. Disse forholdene er temmelig ulikeartede, og bestemmelsen er vanskelig tilgjengelig.

Strafferammen varierer fra bøter og fengsel inntil 1 år, til fengsel inntil 3 år, eventuelt 6 år ved gjentakelse eller når det foreligger «særdeles skjerpende omstendigheter».

Utvalget går inn for å videreføre bestemmelsene om seksuell handling, men mener at disse bør skilles ut i en egen paragraf. Også bestemmelsen om utuktig atferd i ord eller handling som krenker ærbarhet foreslår utvalget å føre videre, men i en egen bestemmelse og i et mer moderne språk. Den straffbare handlingen er beskrevet som «seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd».

Høringsinstansene har enkelte merknader til den nærmere utforming av reglene.

Departementets utkast til ny bestemmelse om seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd er plassert i lovutkastet § 201. Paragrafen har en annen redigering enn utvalgets forslag. Utvalget har ikke særskilt drøftet om det er behov for å videreføre reglene om aldersvillfarelse og straffbortfall i atferdstilfellene, men foreslår ingen slike regler i sitt utkast. Departementet er enig i at denne type overtredelser ikke er så alvorlig at det berettiger slike særregler.

Departementets forslag til ny bestemmelse om seksuelle handlinger m.v. er plassert i lovutkastet som ny § 200. Innholdsmessig svarer utkastet til utvalgets forslag, men de ulike straffalternativene er noe annerledes redigert. Den forhøyete strafferammen ved gjentakelse og ved særdeles skjerpende omstendigheter senkes av forenklingshensyn i tråd med utvalgets forslag fra 6 til 5 års fengsel. Villfarelsesregelen og straffbortsfallsregelen bør fortsatt gjelde.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen ser at rettstekniske hensyn kan tale for en reduksjon av strafferammen ved skjerpende omstendigheter fra 6 til 5 år. Komiteen legger imidlertid større vekt på at en slik endring kunne gi et signal om at lovgiver ser mindre alvorlig på seksuelle overgrep mot barn ettersom de skjerpende omstendigheter er knyttet til overgrep mot barn under 16 år. Komiteen ønsker ikke å gi et slikt signal, og går inn for å opprettholde gjeldende strafferamme på 6 år.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«§ 200 tredje ledd første punktum skal lyde:

I tilfelle som nevnt i annet ledd, kan fengsel inntil 6 år idømmes dersom den skyldige tidligere har vært straffet etter denne bestemmelsen eller etter §§ 192, 195, 196 eller 199 eller handlingen er begått under særdeles skjerpende omstendigheter.»