3. Reglenes anvendelse i offentlige virksomheter - ARBEIDSMILJØLOVEN § 73 A

3.1 Sammendrag

Etter endringen har direktivets artikkel 1 nr. 1 c) fått inn en presisering mht. til reglenes anvendelsesområde innen offentlige virksomheter. Det heter i annet punktum at:

«En administrativ omorganisering av en offentlig forvaltningsmyndighet eller overføring av administrative funksjoner mellom offentlige forvaltningsmyndigheter er ikke en overdragelse slik det forstås i dette direktiv.»

Departementet foreslår ikke å implementere denne presiseringen i norsk rett, men foreslår at reglene om virksomhetsoverdragelse gis anvendelse fullt ut også hvor det dreier seg om en virksomhetsoverdragelse innenfor offentlige virksomheter.

Departementet har lagt til grunn at det ikke er behov for å endre lovteksten i arbeidsmiljøloven § 73 A for å gjenspeile at reglene får anvendelse fullt ut også innen offentlige virksomheter.

Dette vil følge av en naturlig forståelse av kap. XII A sammenholdt med lovens generelle virkeområde.

Reglene vil altså få anvendelse også ved omorganiseringer og overføring av forvaltningsoppgaver mellom forvaltningsmyndigheter. Bakgrunnen for forslaget er at departementet anser at behovet for enk­le, praktikable regler må veie tungt, samtidig som det ikke er noen grunn til at arbeidstakere i offentlige virksomheter ikke skal ha samme beskyttelse som andre arbeidstakere alene av den grunn at det kun dreier seg om overføring av forvaltningsoppgaver.

Departementet legger også vekt på at en grensedragning mellom forvaltningsoppgaver og "andre" oppgaver vil kunne volde problemer, og at den vil kunne føre til forskjellsbehandling av arbeidstakere innenfor samme virksomhet. Forslaget innebærer at kap XII A får en videre anvendelse enn direktivet innenfor offentlige virksomheter.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet foreslår at reglene om virksomhetsoverdragelse gis anvendelse fullt ut også hvor det dreier seg om en virksomhets­overdragelse innenfor offentlige virksomheter. Komiteen mener at det ikke er noen grunn til at arbeidstakere i offentlige virksomheter ikke skal ha samme beskyttelse som andre arbeidstakere.

Komiteen har merket seg at forslaget innebærer at kap. XII A får en videre anvendelse enn direktivet innenfor offentlige virksomheter. Komiteen har ellers ingen merknader og slutter seg til Regjeringens forslag.