4. Konkurs- og insolvens­situasjonene

4.1 Sammendrag

Reglene om virksomhetsoverdragelse får i dag ikke anvendelse ved overdragelser som finner sted etter en konkursåpning. For så vidt gjelder bestemmelsene i arbeidsmiljøloven § 73 B (lønns- og arbeidsvilkår) og § 73 C (vern mot oppsigelse) foreslår departementet at det ikke gjøres endringer i denne rettstilstanden. Videre foreslår departementet at de øvrige bestemmelsene i kap. XII A (vern av tillitsvalgte og informasjon og drøftelse) gis anvendelse ved overføring fra konkursboet i tråd med endringsdirektivets artikkel 4 A nr. 1. Dette innebærer altså en endring i forhold til gjeldende norsk rett.

Forslaget om å opprettholde rettstilstanden for de førstnevnte bestemmelsene er begrunnet i en avveining mellom hensynet til arbeidstakerne og hensynet til kreditorenes dekningsrett. Departementet antar at muligheten for at flere virksomheter vil kunne overleve etter en konkurs er større dersom arbeidstakernes rettigheter iht. § 73 B og § 73 C ikke går over.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at §§ 73 B og 73 C ikke får anvendelse ved overføring fra et konkursbo. Komiteen har videre merket seg at departementet foreslår at de øvrige bestemmelsene i kap. XII A gis anvendelse ved overføring fra konkursboet i tråd med endringsdirektivets artikkel 4 A nr. 1. Komiteen har ellers ingen merknader og slutter seg Regjeringens forslag.