2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, frå Høgre, Afshan Rafiq, leiaren Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, frå Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, frå Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, frå Kristeleg Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke og frå Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til at departementet foreslår å oppdatere fiskarpensjonslova, slik at dei reglane der det går fram at trygdekontora er dei lokale organa for pensjonstrygda for fiskarar no blir oppheva. Ein foreslår at Rikstrygdeverket skal halde fram med å ha det overordna ansvaret for pensjonstrygda, og at det blir lovfesta å gi reglar om den daglege administrasjon ved kongeleg resolusjon.

Komiteen støttar at reaksjonsregelen om å stryke yrkesfiskarar som ikkje betalar medlemspremie til trygda frå blad B i fiskarmanntalet vert oppheva (dvs. sosiale rettar og rettar innanfor fisket).

Komiteen støttar vidare å forbetre ordninga med å leggje saman medlemstid i pensjonstrygda for fiskarar med medlemstid i pensjonstrygda for sjømenn for å nå minstekravet på 750 veker for å få fiskarpensjon. Kravet til premieveker i pensjonstrygda for fiskarar for å kunne gjere dette bør vera 52 veker.

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Fremskrittspartiet, støttar at det bør komme ein regel om at krav på medlemspremie er tvangsgrunnlag for utlegg.

Fleirtalet viser elles til Ot.prp. nr. 99 (2000-2001) og støttar dei forslag til lov om endringar i lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere mv. og har elles ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener ordningen med en tvungen fiskerpensjonsordning er lite hensiktsmessig og prinsipielt uheldig.

Disse medlemmer viser til Sosial- og helsedepartementets tilråding i forhold til Ot.prp. nr. 99 (2000-2001) der det går frem under pkt. 2.3.3 at kostnadene for inndriving av mindre premier langt overstiger beløpet på premieinnbetalingen.

Dessuten vil en slik frivillig løsning som ble praktisert i tiden 1971-1994 være en administrativt enklere løsning og derfor være ytterligere kostnadsbesparende, slik det går frem av departementets tilråding under pkt. 2.3.4. i forhold til Ot.prp. nr. 99 (2000-2001).

Disse medlemmer mener at individuelt tilpassede pensjonsordninger er å foretrekke. Det vises til at Sosial- og helsedepartementet i den sammenheng har tatt initiativ til å sette ned et utvalg som skal utrede mer individuelt orienterte pensjonsordninger.

Disse medlemmer mener videre at gjeldende ordning for fiskere som blir uføre før fylte 60, og som gjør at retten til fiskerpensjon bortfaller er urettferdig, og går derfor inn for at innbetalt premie til pensjonstrygden for fiskere i slike tilfeller refunderes i sin helhet til de berørte. Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:101 (2000- 2001) fra Harald Tom Nesvik og John Alvheim.

Disse medlemmer tar opp forslag i henhold til Dokument nr. 8:101 (2000-2001).

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i pensjonstrygden for fiskere slik at fiskere som blir uføretrygdet før fylte 60 år får tilbakebetalt innbetalt premie til pensjonstrygden for fiskere.»

Disse medlemmer viser her til Stortingets behandling av Innst. S. nr. 202 (2000-2001).

Disse medlemmer vil gå imot § 16.

Disse medlemmer støtter opphevelsen av § 1 andre ledd i den form paragrafen har pr. i dag. Disse medlemmer vil imidlertid fremme forslag om en ny § 1 andre ledd.

Ǥ 1 andre ledd skal lyde:

Ordningen med pensjonstrygd for fiskere er frivillig.»

Når det gjelder de øvrige bestemmelsene har disse medlemmer intet å bemerke.