7.1 Sammendrag

Fjerningstilskuddsloven kommer til anvendelse på utgifter til fjerning pådratt etter at det er truffet vedtak om fjerning i medhold av petroleumsloven. Regjeringen har vurdert om alminnelig fradragsrett for fjerningsutgifter innenfor skattesystemet først bør få virkning for fjerningsutgifter omfattet av fjerningsvedtak truffet etter at fjerningstilskuddsloven er vedtatt opphevet. Det kan gå lang tid fra fjerningsvedtak treffes og til fjerning faktisk gjennomføres. Et virkningstidspunkt som nevnt ville i så fall medføre at tilskuddsreglene måtte anvendes i lang tid fremover. Dette vil være svært uheldig ut fra de begrunnelser for å oppheve fjerningstilskuddsloven som det er redegjort for ovenfor. Regjeringen er i stedet kommet til at loven bør oppheves med virkning for fjerningsutgifter pådratt etter at loven er vedtatt opphevet. Alminnelig fradragsrett ved ligningen kan dermed i utgangspunktet gjelde også for fjerningsutgifter omfattet av vedtak om fjerning etter petroleumsloven § 5-3 truffet før vedtakelsestidspunktet. Det avgjørende er om fjerningsutgiftene er pådratt etter dette tidspunkt. Den nærmere fastsettelse av når en fjerningsutgift er pådratt, må avgjøres etter skattelovens hovedregel om tidfestning, jf. skatteloven § 14-2 andre ledd. For fjerningsutgifter pådratt før vedtakelsestidspunktet, kommer bestemmelsene i fjerningstilskuddsloven til anvendelse. Det vises til forslag til lov om opphevelse av fjerningstilskuddsloven III første alternativ.

Regjeringen foreslår at bestemmelsen om overgangsregel i forbindelse med opphevelse av fjerningstilskuddsloven trer i kraft straks med virkning for fjerningsutgifter pådratt fra og med lovens vedtakelse. Det vises til forslag til lov om opphevelse av fjerningstilskuddsloven III andre alternativ.

Reglene i petroleumsskatteloven § 3 bokstav g første ledd korresponderer med fjerningstilskuddsloven. Ikrafttredelsesreglene ved opphevelse av disse bestemmelsene må derfor være tilsvarende de som gjelder for opphevelse av fjerningstilskuddsloven. Det vises til forslag til lov om endringer i petroleumsskatteloven romertall V tredje ledd.

Regjeringen foreslår at bestemmelsen om utbetaling av skatteverdien av udekket underskudd som skriver seg fra fjerningsutgifter, jf. forslag til § 3 bokstav c nytt fjerde, femte, sjette og syvende ledd i petroleumsskatteloven, trer i kraft straks med virkning for underskudd oppstått fra og med inntektsåret 2003. Det vises til forslag til lov om endringer i petroleumsskatteloven V andre ledd.

Regjeringen foreslår at endringene i petroleumsskatteloven § 3 bokstav c tredje ledd trer i kraft straks. Det vises til forslag til lov om endringer i petroleumsskatteloven V første ledd.

Regjeringen foreslår at endringene i petroleumsskatteloven § 5 sjette ledd andre punktum trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2002. Det vises til forslag til lov om endringer i petroleumsskatteloven V fjerde ledd.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til ikrafttredelsesbestemmelser.