24. Opphevelse av kravet om ­etablering i Norge for utenlandske selskaper som tilbyr pensjonsordninger etter lov om foretakspensjon og innskuddspensjonsloven

24.1 Sammendrag

Etter departementets syn knytter det seg en viss usikkerhet til om kravet til etablering i Norge for å kunne tilby skattefavoriserte pensjonsordninger er i tråd med EØS-avtalen artikkel 36. En slik usikkerhet er etter departementets syn uheldig. Departementet foreslår derfor at filialkravet i lov om foretakspensjon og innskuddspensjonsloven oppheves for selskaper mv. hjemmehørende i EØS-området. Det vises til forslaget om endring av lov om foretakspensjon § 1-1 annet ledd og innskuddspensjonsloven § 2-2. Forslaget innebærer at det gis samme rett til fradrag etter skatteloven §§ 6-46 og 6-47 for innbetalinger til pensjonsordninger i henhold til de to pensjonslovene i selskaper i annen stat innen EØS-området som for innbetalinger til selskaper som er etablert i Norge.

Det vises til proposisjonens kapittel 24 for en nærmere redegjørelse vedrørende skattemessig kontroll, kontroll med innbetalinger, kontroll med utbetalingene, trekkplikt, tilsyn med pensjonsordningene og flytting av pensjonsordning.

Departementet antar at en opphevelse av etableringskravet i utgangspunktet er noe mer ressurskrevende kontrollmessig sett for ligningsmyndighetene og Kredittilsynet. Det antas imidlertid at forslaget til endring av skatteloven kan avhjelpe situasjonen for ligningsmyndighetene.

Det antas at forslaget ikke har provenymessig betydning.

24.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endring av lov om foretakspensjon § 1-1 annet ledd og innskuddspensjonsloven § 2-2 samt forslag til skatteloven § 6-46 nytt fjerde ledd.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at departementet mener at det er hensiktsmessig med en mer generell gjennomgang av behovet for kontroll og kontrollmuligheter fordi omfanget av skattefavoriserte pensjonsordninger er antatt å øke framover, og fordi tilbudet av ulike pensjonsordninger har blitt mer omfattende. Disse medlemmer ber om at departementet benytter denne anledningen til å utvikle kontrollrutiner som er tilstrekkelige når tjenestepensjon blir obligatorisk. Disse medlemmer forutsetter at de nødvendige forbedringene i kontrollrutinene er på plass før etab­leringskravet oppheves.