29. Modernisering av reglene for teknisk sprit

29.1 Sammendrag

Finansdepartementet foreslår opphevelse av spritloven (lov 4. juni 1954 nr. 2) og endringer i særavgiftsloven (lov 19. mai 1933 nr. 11). Videre foreslås i samråd med Sosialdepartementet, en endring i alkoholloven (lov 2. juni 1989 nr. 27). Bakgrunnen for opphevelsen og endringene er behovet for å modernisere regelverket for teknisk sprit, samtidig som det legges vekt på å sikre kontroll med omsetningen og hindre at denne varen blir utnyttet ulovlig, for eksempel til drikk. De nærmere bestemmelsene vil bli innarbeidet i Finansdepartementets særavgiftsforskrift (forskrift 11. desember 2001 nr. 1451).

I dette opplegget ligger også et forslag om å avvikle dagens monopolordninger knyttet til teknisk sprit. Flere av de berørte høringsinstansene har i den forbindelse anmodet om en overgangsperiode på ett år, noe departementet finner rimelig, med mindre aktørene i denne perioden misbruker sin markedsposisjon. De aktuelle forslagene til endringer i avgiftsvedtakene vil derfor først bli omtalt og fremmet i budsjettet for 2006.

Videre foreslås å avvikle reguleringen av isopropanol fordi faren for misbruk av denne alkoholtypen er svært liten.

Det nye systemet vil basere seg på etablerte regi­streringsordninger som i dag ligger til grunn for særavgiftsordningene, herunder ordningen for alkoholholdig drikk. Det tas sikte på å innarbeide reglene for produksjon, innførsel, omsetning og bruk i særavgiftsregelverket. Dette innebærer at spritloven og en rekke forskrifter kan oppheves. Det nye systemet vil i stor grad være i samsvar med systemet i Sverige.

Forslagene vil ikke i nevneverdig grad påvirke provenyet. Departementet vil legge fram konkrete forslag til avgiftsendringer i budsjettet for 2006.

Enkelte spørsmål vil bli vurdert nærmere i det kommende forskriftsarbeidet som vil pågå frem mot iverksettelsen 1. januar 2006. Dette gjelder bl.a. hvilke aktører som skal underlegges registreringsplikt, kontroll mv. Departementet vil om nødvendig forelegge disse spørsmål for berørte instanser før endelig vedtakelse. Det vises til proposisjonens punkt 29.6 for en nærmere redegjørelse av departementets vurderinger og forslag, herunder sosiale/helsemessige hensyn, straffebestemmelserog økonomiske og administrative konsekvenser.

29.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endring av lov om særavgifter §§ 1 og 2, opphevelse av lov om sprit, brennevin, vin og isopropanol til teknisk og vitenskapelig bruk mv., og til endring av lov om omsetning av alkoholholdig drikk mv. § 8-5 samt tilhørende ikrafttredelsesbestemmelser.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet, viser til at oppheving av dagens monopolordning for teknisk sprit er viktig for å sikre konkurranse og bedre prisfastsettelse i dette markedet. Avmonopoliseringen av dette markedet har vært kjent lenge. Disse medlemmer ser at videreføring av monopolordningen i ytterligere ett år kan være belastende for andre aktører i markedet, og ber på denne bakgrunn Regjeringen fjerne monopolordningen senest 1. juli 2005.