9. Skattefritak for fri kost for sokkelarbeidere og hyre­tillegg for sjøfolk

9.1 Sammendrag

Fri kost

Overfor sokkelarbeidere har det hittil vært praktisert en særordning med skattefritak for fri kost under opphold om bord. Andre arbeidstakergrupper som har helt eller delvis fri kost i arbeidsforhold skattlegges for denne fordelen.

Departementet kan ikke se at det foreligger tungtveiende hensyn som skulle tilsi en videreføring av en slik forskjellsbehandling av sokkelarbeidere sammenlignet med andre arbeidstakergrupper. En opphevelse av skattefritakspraksisen vil videre føre til at regelverket blir mer nøytralt. Departementet foreslår derfor å oppheve praksisen med å gi det særskilte skattefritaket for fri kost for sokkelarbeidere. Avviklingen av skattefritaket for fri kost for ansatte på kontinentalsokkelen kan også ses i sammenheng med avviklingen av fradraget for kost og skattefritaket for kostgodtgjørelse ved pendling.

Opphevelsen av skattefritaksordningen kan gjennomføres ved den presiseringen som departementet foreslår i skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1.

Hyretillegg

Skattefritak for tariffmessig hyretillegg innebærer en skattemessig forskjellsbehandling mellom kostgodtgjørelse til sjøfolk og til andre yrkesgrupper, herunder mellom sokkelarbeidere på henholdsvis faste og flytende innretninger. Det foreligger etter departementets syn ingen prinsipielle eller praktiske grunner til å opprettholde skattefritaket for et slikt kontant tillegg til lønnen. Det foreslås derfor å oppheve bestemmelsen om skattefritak for hyretillegg, jf. forslag til endring av skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1.

Økonomiske og administrative konsekvenser

En opphevelse av skattefritaksordningene for fri kost for sokkelarbeidere og hyretillegg for sjøfolk mv. innebærer bl.a. at slike ytelser må innberettes også for disse arbeidstakergruppene, men antas for øvrig å få små administrative konsekvenser. Opphevelsen vil videre medføre en forenkling av regelverket og større grad av likebehandling.

Samlet sett antas avviklingen av skattefritaket for fri kost for ansatte på sokkelen, samt avviklingen av skattefritaket for mottatt hyretillegg for sjøfolk og ansatte på flytende innretninger å gi en provenyøkning på om lag 240 mill. kroner påløpt i 2005.

Ikrafttredelse

Departementet foreslår at regelendringene trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2005.

9.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag til skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til den særordning som har eksistert for sokkelarbeidere ved at hel eller delvis kost i arbeidsforhold ikke har blitt beskattet og kan ikke se at det er tungtveiende grunner til å opprettholde denne forskjellsbehandling mellom arbeidstakergrupper. Disse medlemmer kan ikke se at skattesystemet er ment å skulle gi godtgjørelser for å være vekk fra hjem og familie og slutter seg derfor til forslaget om å oppheve denne spesielle skattebestemmelsen for en enkelt arbeidstakergruppe og til forslaget om å oppheve bestemmelsen om skattefritak for hyretillegg.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kystpartiet mener at ordningen med skattefritak for fri kost for sokkelarbeidere og hyretillegg for sjøfolk anses som en del av godtgjørelsen for å oppholde seg lange perioder borte fra hjem og familie.Disse medlemmer mener at skattefritaket for fri kost for sokkelarbeidere og hyretillegg for sjøfolk bør videreføres, og går imot Regjeringens forslag til skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet i sitt alternative statsbudsjett har gått imot Regjeringens forslag på dette punkt. Disse medlemmer viser videre til budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet og at det er på bakgrunn av denne disse medlemmer slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til at sokkelarbeidere og sjøfolk har liten grad av valgmulighet i forhold til tilbud om fri eller delvis fri kost fra arbeidsgiver.Disse medlemmer mener dette derfor ikke bør sees på som en beskatningspliktig fordel. Disse medlemmer går på denne bakgrunn inn for at skattefritaket for fri kost for sokkelarbeidere og hyretillegg for sjøfolk videreføres, og går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Kystpartiet viser til merknader i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2004-2005) kapittel 2.