2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Linda Cathrine Hofstad og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Harald Espelund, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til den fremlagte proposisjonen om lov om endringer i lov 25. juni 2004 nr. 53 om endringer i rettergangslovgivningen m.m. (organiseringen av den sivile rettspleie på grunnplanet).

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at det ved lov 25. juni 2004 nr. 53 om endringer i rettergangslovgivningen ble vedtatt en omfattende reform av den sivile rettspleien på grunnplanet. Loven medfører at betegnelsen lensmannskontor skal benyttes på enkelte steder hvor en tidligere har brukt betegnelsen politistasjon.

Flertallet har merket seg at departementet under arbeidet med gjennomføringen av reformen har sett behov for å foreta visse justeringer av denne terminologien. Flertallet mener det er viktig at reformen sikres bred oppslutning og at den kan gjennomføres uten unødige ulemper for de berørte parter.

Flertallet har merket seg at departementet foreslår en justering av lovens terminologi for å ivareta disse hensynene. Flertallet slutter seg til de foreslåtte endringene.

Flertallet har merket seg at det forekommer en skrivefeil i lovforslagets punkt 24 vedrørende endringer i § 2 2 i tvangsfullbyrdelsesloven, hvor man i første ledd tredje punktum har benyttet ordet "politidistrikter" i stedet for "politistasjonsdistrikter". Flertallet fremmer derfor følgende forslag:

"I lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring gjøres følgende endring:

§ 2-2 første ledd tredje punktum skal lyde:

I politistasjonsdistrikter med sivile rettspleieoppgaver er politistasjonssjefen namsmann."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at Regjeringen nå måtte fremme en proposisjon for å rette opp feil og uforutsette følger etter behandlingen av Ot.prp. nr 43 (2003-2004). Disse medlemmer vil i den sammenheng vise til at disse medlemmer i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 43 (2003-2004) ønsket en annen organisering av den sivile rettspleien på grunnplanet, og viser til følgende merknad inntatt i Innst. O. nr. 90 (2003-2004):

"Ot.prp. nr. 43 (2003-2004) Om lov om endringer i rettergangslovgivningen m.m. sendes tilbake til Regjeringen for en videre vurdering av andre modeller, hvor man tar med i vurderingen særnamsmenn og andre som har adgang til å drive tvangsinnfordringer samt Statens Innkrevningssentral. Det bes konkret om at man vurderer en samordning av disse myndighetene til en namsmyndighet, som i det vesentlige tilsvarer den svenske modellen. Det bes også om en vurdering av hvilke andre oppgaver som kan legges til et slikt nytt organ. Det skal legges vekt på skillet mellom dømmende og utøvende makt og hvordan dette kan løses ved å legge det helhetlige ansvaret for forliksrådene til Domstolsadministrasjonen."

Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader i Innst. O. nr. 90 (2003-2004), og vil etter dette stemme imot de fremsatte lovforslag.