4. Utfordringer og målsetninger i arbeidsmiljøpolitikken

4.1 Sammendrag

Regjeringen ønsker et arbeidsliv som gir den enkelte mulighet til å utnytte sin arbeidsevne til beste for seg selv og samfunnet. Det overordnete målet er et arbeidsliv med plass for alle. Et godt arbeidsmiljø er en forutsetning for at arbeidstakerne skal kunne utnytte sine evner og kunnskaper til å skape gode resultater, uten at det svekker arbeidsevnen og arbeidsgleden på lengre sikt. Med de demografiske utfordringer samfunnet står overfor, blir det enda viktigere enn tidligere å hindre utstøting fra arbeidslivet. Særlig må lovverket legge til rette for at seniorene i arbeidslivet blir stående lengre i yrkesaktivitet. Det blir også enda viktigere at funksjonshemmede, innvandrere og andre grupper med tradisjonelt lavere arbeidsdeltakelse blir sterkere integrert i arbeidslivet. Det er derfor en naturlig forbindelse mellom Regjeringens arbeid for et inkluderende arbeidsliv og forslaget om en fremtidsrettet arbeidsmiljølov.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen mener arbeidsmiljøloven må bygge opp om målet om et arbeidsliv med plass til alle, et mer inkluderende arbeidsliv. For å nå dette målet må det føres en aktiv politikk der det tas i bruk et bredt spekter av virkemidler. Komiteen viser til intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv som regjeringen Stoltenberg inngikk med partene i arbeidslivet, og som regjeringen Bondevik har sluttet seg til. Komiteen mener at arbeidsmiljøloven er et viktig grunnlag for arbeidet med å redusere sykefraværet, redusere uføretrygdingen og for å bedre ta i bruk eldre arbeidstakeres ressurser og arbeidskraft i arbeidslivet. Dette må derfor legges til grunn når en blant annet vurderer spørsmål knyttet til arbeidstidsbestemmelser og adgangen til midlertidige ansettelser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener Regjeringen i sitt forslag i for liten grad har tatt hensyn til dette, og at resultatet kan bli et hardere arbeidsliv der flere ansatte har en løsere tilknytning til arbeidslivet enn i dag, samt at antallet syke og uføre øker.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti mener Regjeringen godt ivaretar arbeidernes legitime krav til vern samtidig som bedriftenes muligheter til å kunne bidra til målet om høy sysselsetting ikke motarbeides. Disse medlemmer viser til at det må være et sentralt mål å redusere bedriftenes terskler for å ansette nye medarbeidere, og mener at lovforslaget bidrar til å redusere disse tersklene.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti mener derfor at Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil legge til rette for økt sysselsetting.

Komiteen viser til sine respektive merknader i Innst. S. nr. 195 (2004-2005) om pensjonsreform.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti vil peke på at flertallet mot Sosialistisk Venstrepartis stemmer går inn for at arbeidstakere skal arbeide lenger for å oppnå full pensjon. Disse medlemmer vil peke på at eldre arbeidstakere allerede i dagens arbeidsliv opplever utstøting til arbeidsløshet, uføretrygd og tidligpensjonering. Disse medlemmer mener det ikke er noe i forslaget til ny arbeidsmiljølov som tyder på at det vil bli bedre arbeidsmiljø og mindre utstøting slik at det blir mulig for flere eldre arbeidstaker å stå i arbeid til de blir eldre enn dagens pensjonsalder på 67 år.