Vedlegg 2: Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til komiteen, datert 28. november 2006

Ot.prp. nr. 6 (2006-2007) om lov om endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven - henvendelse fra NHO

Det vises til brev av 21. november i år fra leder i arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen med oversendelse av spørsmål fra Næringslivets Hovedorganisasjon til Ot.prp. nr. 6 (2006-2007) om lov om endring i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven (tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte mv).

NHO ber om at det i § 4-6, fjerde ledd i forslaget til endring i arbeidsmiljøloven presiseres at "Bedriftshelsetienesten", for de virksomheter som har dette skal være representert i møtet". NHO anser dette som en nødvendig presisering for at lovteksten skal være i tråd med Sykefraværsutvalgets rapport. Det er samtidig viktig at det gjennom loven ikke skapes tvil om hvilke virksomheter som har plikt til å være tilknyttet bedriftshelsetjeneste. Det pekes på at en stor andel av norske virksomheter ikke har plikt til å være tilknyttet bedriftshelsetjeneste.

Departementets merknad:

Departementet mener at det fremgår klart av omtalen i proposisjonen og av merknaden til bestemmelsen at plikten til å ha bedriftshelsetjenesten med i dialogmøtet, gjelder for de virksomheter som faktisk har bedriftshelsetjeneste. Det er tatt inn en henvisning til § 3-3 i arbeidsmiljøloven for å presisere at kravet om at bedriftshelsetjenesten (der denne finnes) skal være representert i dialogmøtet, ikke innebærer en ny plikt for alle virksomheter til å knytte seg til bedriftshelsetjeneste. Når formuleringen "for de virksomheter som har dette" ikke er foreslått tatt inn i loven er dette i tråd med lovens utforming for øvrig, og bygger således på en ren lovteknisk vurdering. For eksempel kan det vises til arbeidsmiljøloven § 7-1 om arbeidsmiljøutvalg, hvor det fremgår at arbeidsgiver, arbeidstaker og verne- og helsepersonale (dvs. bedriftshelsetjeneste) skal være representert i utvalget. Dette innebærer at bedriftshelsetjenesten, i de virksomheter som har dette, skal være representert i arbeidsmiljøutvalget, og medfører ikke et krav om bedriftshelsetjeneste i alle virksomheter som skal ha arbeidsmiljøutvalg.