19. Om behovet for endring i annen lovgivning

19.1 Sammendrag

Dersom Stortinget vedtar forslaget til ny utlendingslov, medfører dette behov for å foreta enkelte endringer i andre lover. Endringene gjelder tekniske justeringer som følge av henvisninger til ulike bestemmelser i utlendingsloven i annen lovgivning.

Etter at angjeldende proposisjon er behandlet av Stortinget, vil departementet fremme en tilleggsproposisjon med forslag til nødvendige justeringer i annen lovgivning.

19.2 Komiteens merknader

Komiteen merker seg at Regjeringen vil fremme en tilleggsproposisjon med forslag til nødvendige justeringer i annen lovgivning etter at utlendingsloven er behandlet av Stortinget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at tvangsekteskap mellom fetter og kusine er utbredt i visse innvandrermiljøer, men at søskenbarnekteskap samtidig er tilnærmet ukjent hos majoritetsbefolkningen. Disse medlemmer vil i den forbindelse vise til en undersøkelse fra Camilla Stoltenberg som viste at over halvparten av barn med pakistanske foreldre født i Norge i perioden 1967 til 1993 hadde foreldre som var søskenbarn, og at 1 av 20 av disse barna ble født med misdannelser. Disse medlemmer tror at andelen søskenbarnekteskap blant innvandrere har økt betraktelig siden den gang, og vil i den forbindelse vise til tall fra tyrkere i Frankrike og Sverige, tyrkere og marokkanere i Belgia, og pakistanere i England. Disse medlemmer ønsker å frigjøre innvandrere fra storfamiliens tvangstrøye, og mener det er mye lettere for innvandrerforeldre i Norge å si nei til tvangsekteskap med fremmede, enn å si nei til nær familie i opprinnelseslandet. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet i Innst. O. nr. 18 (2006-2007) fremmet forslag om forbud mot søskenbarnekteskap, men med dispensasjonsadgang slik at reelle kjærlighetsekteskap basert på normal full frivillighet og eget valg kan gis tillatelse etter en vurdering basert på normal saksbehandling. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et generelt forbud mot ekteskap mellom biologisk fetter og kusine, med mulighet for dispensasjon for dokumenterte kjærlighetsekteskap."

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets utredning "Stortingsgruppens innvandrings- og integreringsutvalg, Rapport - Juni 2007", der det fremmes en rekke forslag innenfor blant annet statsborgerrett og generell integreringspolitikk. Disse medlemmer påpeker at fellesnevneren for forslagene er at dagens feilslåtte politikk på utlendingsområdet erstattes av rasjonell, faktabasert politikk. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets merknader til statsborgerloven i Innst. O. nr. 86 (2004-2005).