6. Avkastningskrav og utbyttepolitikk

6.1 Sammendrag

Avkastningskrav og utbyttepolitikk inngår som et viktig ledd i den samlede eieroppfølgingen av statlige selskaper og er viktige styringsredskaper for staten.

Avkastning

Samferdselsdepartementet vil fastsette et avkastningskrav for Posten basert på kapitalverdimodellen, jf. pkt. 6.2 i meldingen.

Samferdselsdepartementet foreslår med utgangspunkt i dagens rentenivå og en vurdering av den selskapsspesifikke risikoen som er knyttet til Postens virksomhet, at det fastsettes krav om en egenkapitalavkastning på 9,2 pst. i planperioden. Det fastsatte avkastningskravet vil formidle statens oppfatning av hvilken avkastning selskapet minimum bør ha på sin egenkapital for at lønnsomheten skal være tilfredsstillende. Avkastningen vil for øvrig, i den grad dette er mulig, måtte vurderes opp mot avkastningen i selskaper som driver sammenlignbar virksomhet.

Departementet legger til grunn at det vil være nødvendig med eksterne verdivurderinger av selskapets kapital som grunnlag for å få et mest mulig korrekt bilde av selskapets reelle verdier, og derved for måling av avkastningen. Departementet legger i utgangspunktet til grunn at eksterne verdivurderinger bør gjøres med 2-4 års mellomrom.

Utbytte

Ut fra en vurdering av selskapets situasjon ser styret det som et mål å bygge opp egenkapitalen slik at selskapet får en egenkapitalandel i forhold til sysselsatt kapital på 40 pst. innen år 2001. Etter styrets vurdering bør egenkapitalen økes gjennom tilbakeholdt overskudd ved at det ikke utbetales utbytte før målsettingen om en egenkapitalandel på 40 pst. er oppfylt. Per 31. desember 1997 var egenkapitalandelen 27,8 pst. når kassehold for Postbanken er fratrukket.

Samferdselsdepartementet er ikke enig i styrets vurdering om at det ikke bør utbetales utbytte før målsettingen om en bestemt egenkapitalandel er oppfylt. Departementet legger samtidig til grunn at Samferdselsdepartementet, som ansvarlig eier av Posten, til enhver tid vil måtte vurdere selskapets egenkapitalsituasjon, herunder egenkapitalens størrelse og sammensetning.

Samferdselsdepartementet ser det som viktig å sikre Posten en finansiell fleksibilitet som gjør konsernet i stand til å tilpasse seg endringer i markedssituasjonen og til å gjennomføre nødvendige omstillinger for å sikre en rasjonell og effektiv drift på noe lengre sikt. Samferdselsdepartementet vil foreslå at man for planperioden 1998-2000 legger til grunn en utbyttepolitikk med krav om en utbytteutbetaling tilsvarende 30 pst. av overskuddet etter skatt.

Hvor stort utbytte staten som eier bør ta ut av de selskapene den eier, vil generelt avhenge av det enkelte selskaps situasjon og den strategi eieren har etablert for selskapet.

6.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre, vil uttrykke støtte til departementets syn på utbyttepolitikken for Posten og kan ikke støtte at staten skal frasi seg retten til utbytte før egenkapitalprosenten har nådd 40.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil understreke viktigheten av at Posten har forutsigbarhet i sine rammebetingelser, bl.a. i sin utbyttepolitikk.