8. Økonomiske og administrative konsekvenser

8.1 Sammendrag

En utvidelse av handlingsplan for eldreomsorgen med ytterligere 2 000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger vil med utgangspunkt i dagens tilskuddssatser og utbetalingsprofil innebære et oppstartingstilskudd på til sammen 652,7 mill. kroner fordelt på 4 år. Sammen med kompensasjonstilskuddet innebærer dette utgifter på 174,8 mill. kroner i 2003 og 868,8 mill. kroner for årene 2003-2006 på kap 586 i Kommunal- og regionaldepartementets budsjett.

Etter at de øremerkede driftstilskuddene er innlemmet i inntektssystemet, skal fylkesmannen følge opp kommunene med rådgivning og veiledning med fokus på eldreomsorg og utvikling av pleie- og omsorgstjenestene.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Regjeringen vil opprettholde dagens tilskuddssatser når det gjelder de 2 000 nye boenhetene som er foreslått i meldingen. Dette gjelder både oppstartingstilskuddet og kompensasjonstilskuddet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil imidlertid be Regjeringen vurdere den sterke økningen som har vært på kostnadssiden for bygging, både av omsorgsboliger og sykehjemsplasser de siste 5 år, og særlig vil flertallet henlede oppmerksomheten på bygging av sykehjemsplasser som i dag i snitt koster den enkelte kommune et sted mellom 1,3 og 1,6 mill. kroner per seng. Dette mener flertallet er et betydelig høyere beløp enn utgangspunktet på 830 000 kroner for en sykehjemsplass i 1998.

Komiteens medlem fra Senterpartiet vil allikevel bemerke at det nå ved handlingsplanens avsluttelse er overordnet viktig å imøtekomme kommunenes behov ut fra foreliggende søknader innenfor de rammer og ordninger som er kjent og forventet av søkerne.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti vil be Regjeringa justere både oppstartingstilskuddet og kompensasjonstilskuddet når det gjelder de nye boenhetene, slik at de kommer mer i samsvar med kostnadsøkningen i byggebransjen de siste 5 åra.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil understreke den kostnadsøkningen som har funnet sted siden handlingsplanen for eldreomsorgen ble iverksatt i 1998. Dette vil kunne føre til betydelige problemer for mange kommuner dersom det ikke blir gitt økte statlige tilskudd til den fortsatte utbyggingen.

Også når det gjelder bemanningsfaktor i institusjonene, mener disse medlemmer denne fremdeles er for lav og at belastningen på dem som arbeider i omsorgsyrkene blir stor samtidig som det ikke blir mulig å yte tilstrekkelig omsorg og pleie - verken når det gjelder kvalitet eller kvantitet. For å avhjelpe denne situasjonen og ta høyde for behovene ved en ytterligere utbygging av tjenestetilbudet vil disse medlemmer fremme forslag om en økning av antall stillinger med ytterligere 8 000 i tiden 2003-2006. De nødvendige bevilgninger i denne forbindelse vil disse medlemmer komme tilbake til ved behandlingen av statsbudsjettet for 2003 til høsten.