12.1 Sammendrag

  • – Stiftelsesår: 2000

  • – Antall ansatte pr. 31. desember 2001: 94

  • – Statens eierandel: 100 pst.

Entra Eiendom AS ble stiftet i forbindelse med gjennomføring av ny strategi for Statsbygg. Bygg hvor det eksisterer et velfungerende marked ble overført fra staten v/Statsbygg til Entra Eiendom AS. Statens formål med eierskapet i Entra Eiendom AS har vært å skaffe staten kontorlokaler i det konkurranseutsatte markedet. Entra Eiendom AS skal ikke ivareta spesielle sektorpolitiske hensyn. Regjeringen mener derfor at staten ikke bør være en langsiktig eier av virksomheten. Det vil bli vurdert om staten kan redusere sin eierandel.

12.2 Komiteens merknader

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil gå mot nedsalg i dette selskapet. Ei privatisering vil føra til eit massivt sal av offentleg eigedom, som til dømes politikammer, sorenskrivarkontor og Statens Hus. Denne privatiseringa vil føra til at staten må leiga hos private i staden for å eiga sjølv.

Statens formål med eierskapet i Entra Eiendom AS har ifølge meldingen vært å skaffe staten kontorlokaler i et konkurranseutsatt marked, samt bidra til forretningsmessig drift og markedsmessig avkastning.

Det er etter komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkepartis vurdering ingen viktig statlig oppgave å være eiendomsbesitter, verken ut fra en sektorpolitisk eller næringspolitisk vurdering. Disse medlemmer vil derfor gi sin tilslutning til meldingens anbefaling om at staten bør vurdere å redusere sin eierandel.

Disse medlemmer støtter Regjeringen i at staten ikke bør være en langsiktig eier av virksomheten, da selskapet ikke ivaretar viktige sektorpolitiske hensyn.