Sammendrag

Stortinget har i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2005 vedtatt lov- og vedtaksendringer på toll- og avgiftsområdet som tillater salg av taxfree-varer ved ankomst norsk lufthavn fra utlandet. Reglene har ennå ikke trådt i kraft og foreslås iverksatt fra og med 1. juli 2005, dvs. samtidig med planlagt iverksetting av nødvendige endringer i alkoholloven, jf. Ot.prp. nr. 94 (2004-2005). Ordningen vil ikke omfatte personer som ankommer fra Svalbard, Jan Mayen eller kontinentalsokkelen. For å sikre en tilfredsstillende tollkontroll, vil det bli fastsatt nærmere regler i forskrift og vilkår i bevillingene for opprettelse og drift av taxfree-utsalg.

Anmodningsvedtak nr. 112, 7. desember 2004

I Dokument nr. 8:15 (2004-2005) ble det fremmet forslag om å utrede taxfreesalg på internasjonale jernbanestrekninger som delvis finansiering av transportilbudet. I forbindelse med Stortingets behandling av saken, jf. Innst. S. nr. 62 (2004-2005), ble det fremmet følgende anmodningsvedtak:

"Stortinget ber Regjeringen utrede taxfreesalg på internasjonale jernbanestrekninger som delvis finansiering av transportilbudet."

Etter Regjeringens syn er det en rekke grunner som taler mot å innføre taxfree-salg på internasjonale jernbanestrektninger. En slik ordning kan medføre økt risiko for smugling av høyt beskattede varer. Norge har videre akseptert en folkerettslig rekommandasjon av 1960 om ikke å åpne for taxfree-salg til utenlandsreisende på andre steder enn i havner og på flyplasser. Det er dessuten overveiende sannsynlig at Sverige og Danmark som EU-medlemmer vil stille seg negative til dette. Det fremmes derfor ikke noe slikt forslag.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til behandlingen av Dokument nr. 8:15(2004-2005) hvor følgende ble vedtatt:

"Stortinget ber Regjeringen utrede taxfree-salg på internasjonale jernbanestrekninger som delvis finansiering av transporttilbudet."

Disse medlemmer viser til at Regjeringen ikke fremmer forslag om taxfree-salg på tog. Det begrunnes med en folkerettslig rekommandasjon av 1960 som Norge har akseptert ikke å åpne for taxfree-salg til utenlandsreisende på tog.

Disse medlemmer vil påpeke at det har skjedd store endringer i reisemønstret siden 1960. Konkurransen mellom fly og tog er betydelig større i dag en for 40 år siden. Luftfarten har økt betydelig, mens reisende med tog har gått tilbake. Det er nå en overordnet samferdselspolitisk målsetting i de nordiske landene å få flere til å reise med tog. Taxfree-salg gir i dag gir flytrafikken et betraktelig konkurransefortrinn i forhold til jernbanen. Disse medlemmermener derfor at taxfree-salg på internasjonale jernbanestrekninger vil føre til en likestilling av fly- og jernbanetrafikken.

Disse medlemmer vil be Regjeringen ta opp drøftinger med Sverige om taxfree-salg på tog og spesielt får utredet muligheten for taxfree-salget kan skje ved ankomst slik det er oppnådd enighet om ved norske lufthavner.