4. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, er enig i at omgrupperingsproposisjonen er et nødvendig verktøy i økonomiforvaltningen. Komiteen har merket seg at departementet legger vekt på at dette vil gi muligheter for en samlet og riktig formalisering av endrede forutsetninger.

Komiteen har merket seg at budsjettendringene er omfattende, men at mange er av teknisk art. Samlet sett utgjør omgrupperingen en økning i bevilgningen til Forsvarsdepartementet på 265 mill. kroner.

Komiteen viser til Forsvarsdepartementets brev til komiteen datert 7. desember 2006, som gir svar på spørsmål om utdyping av omgrupperingene innenfor post 45 Store Nyanskaffelser og post 47 Nye bygg og anlegg i St.prp. nr. 19 (2006-2007).

Komiteen vil understreke at materiellinvesteringer er en viktig forutsetning for omstillingen av Forsvaret og merker seg at fremdriften ikke er som forventet. Komiteen forstår det slik at de foreslåtte omdisponeringer gir større effekt på kort sikt og slutter seg derfor til forslaget. Komiteen vil imidlertid peke på at det er uheldig om materiellinvesteringene skyves varig ut i tid og legger til grunn at departementet vil søke å ta igjen tidstapet så snart som mulig.