Vedlegg fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 13. januar 2009

Dokument 8:7 ( 2008–2009 ) – Representantforslag om reduksjon av bedriftenes administrative kostnader – Spørsmål fra stortingsrepresentant Kåre Fostervold

Jeg viser til brev av 6. januar d.å. der representanten Kåre Fostervold ber om status for en rekke av tiltakene i handlingsplanen for å redusere bedriftenes administrative kostnader som ble lagt fram i august i fjor. Tiltakene følges opp i de ansvarlige fagdepartementene. Nærings- og handelsdepartementet har innhentet en kort status fra de ansvarlige departementer.

  • Innføring av elektronisk søknad og raskere saksbehandling ved rekruttering av utenlandsk arbeidskraft: Det er angitt at "nye elektroniske løsninger for utlendingsforvaltningen vil etter planen bli implementert og tatt i bruk gradvis i perioden 2008 – 2010".

Status: Det ble i desember 2008 innført et felles elektronisk arkiv for utgående korrespondanse i Utlendingsdirektoratet, Politiet, Utlendingsnemnda og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Utenriksdepartementet kobles på dette i mars 2009. I 2009 vil det bli utviklet løsning slik at også inngående korrespondanse lagres i dette felles elektroniske arkivet, og i 2010 tar en sikte på å innføre dette. Da vil en få et felles elektronisk dokumentarkiv for hele utlendingsforvaltningen, som betyr at en får en mer effektiv, rimeligere og mer fleksibel saksflyt.

  • Vurdering av skjemaordningen: Det er angitt at man vil nedsette en arbeidsgruppe i 2008.

Status: Arbeidsgruppen er nedsatt.

  • SafeSeaNet-prosjekt: Det er angitt at forventet oppstart for SafeSeaNet er 1. januar 2009.

Status: Det er utarbeidet en revidert milepælsplan hvor oppstart av pilotdrift/begrenset prøvedrift er planlagt å komme igang 20. april 2009. Utsettelsen skyldes i hovedsak Kystverkets innføring av "NJORD", et nytt losformidlingssystem, som medfører at det må utføres endringer i den samme databasen som skal benyttes for SSN/TOLL.

  • SafeSeaNet – tilpasse meldingstjenesten til andre offentlige etater: Det er angitt at det skal lages en pilot mot tollvesenet og forsvaret høsten 2008.

Status: Pilotprosjektet SafeSeaNet-Toll er nesten ferdig utviklet. Dette betyr at testing i Tollvesenets regioner sør og vest kan startes. Testen av SafeSeaNet-Toll vil utover året utvides til å dekke flere og flere brukere samtidig. Eventuelle feil blir rettet opp fortløpende. Kystverket forventer å ha en evalueringsrapport om testen klar i slutten av året, og at tollapplikasjonen blir innført i selve SafeSeaNet fra begynnelsen av 2010.

Forsvaret arbeider med å oppgradere sitt eget program for meldingshåndtering. Dette medfører at samarbeidet er blitt noe forsinket. Kystverket vil likevel tilby en minimumsløsning sammen med Forsvaret, frem til deres egen oppgradering er klar.

  • Evaluering av bokføringsregelverket: Det er angitt at man tar sikte på å sende aktuelle forslag til regelendringer på høring i løpet av annet halvår 2008.

Status: Bokføringsregelverket er sendt på høring som angitt med høringsfrist 20. mars i år.

  • Skjemaforenkling – registrering i merkeregisteret: Det er angitt at arbeidet med skjema skal være ferdig i løpet av 2008.

Status: Fiskeridirektoratet anslår at arbeidet vil bli ferdig innen utgangen av 2009. Hovedbegrunnelsen for forsinkelsen er prioritering i direktoratet mellom ulike IT-prosjekt.

  • Evaluering av ISPS-arbeidet – sårbarhetsvurdering: Det er angitt at en evaluering skal finne sted i løpet av 2008.

Status: Arbeidet er igangsatt, men ikke ferdig.

  • Evaluering av ISPS-arbeidet – sikkerhets- og terrorberedskapsplan: Det er angitt at informasjonskravet skal evalueres i løpet av 2008.

Status: Dette er en del av ovennevnte evaluering og er noe forsinket.

  • Elektronisk rapportering av sykemeldinger og legeerklæringer til NAV: Det er angitt at planen er å etablere en forskriftshjemmel i folketrygdloven § 21-4 pr. 1. januar 2009.

Status: Odelstinget behandlet Ot.prp. nr. 76 (2007–2008) jf. Innst O. nr. 35 (2008–2009) 08.01.09 hvor den nevnte forskriftshjemmelen er foreslått. Saken er nå oversendt Lagtinget for endelig lovvedtak. Lovendringen trer i kraft fra det tidspunkt Lagtinget fatter sitt vedtak. Helse- og omsorgsdepartementet vil ta kontakt med Arbeids- og inkluderingsdepartementet som ansvarlig fagdepartementet for et samarbeid om iverksettingen av forskriften, herunder avklare hvilke forutsetninger som må være på plass før dette myndighetskravet kan innføres.

  • Elektronisk kommunikasjon i Statens legemiddelverk: Det er angitt at det i løpet av 2008 vil bli gjennomført et forprosjekt.

Status: Forprosjektet vil bli avsluttet 10. februar 2009.

  • Reduksjon av antall forskrifter – informasjonskrav: Det er antatt fortløpende implementering av anbefalt HMS-regelverksmodell frem til 1. januar 2011.

Status: Det er ikke implementert endringer i forskriftene i 2008, men en rekke forskrifter er eller har vært på høring, og arbeidet går etter planen. De første forskriftene vil bli implementert i løpet av 2009.

  • Elektronisk søknad i plan- og byggesaker: Det er angitt at antall kommuner som benytter ByggSøk skal økes fra 105 til 250 i 2008.

Status: Det er registeret 134 kommuner som bruker ByggSøk ved utgangen av 2008. 70 kommuner forbereder eller tester mottak av elektroniske byggesøknader. 66 prosent av innbyggerne kan nå sende elektronisk søknad til kommunen.

  • Skjemaforenkling – skogfond: Det er angitt at man i løpet av 2008 vil vurdere å fjerne informasjonskrav samt oppdatere skjemaene.

Status: Søknadsskjemaene for skog ble i løpet av 2008 oppdatert med sikte på at disse enkelt kan fylles ut og sendes elektronisk.

  • Markedsføre elektronisk skogfondsordning: Det er angitt at man i løpet av 2008 vil vurdere å markedsføre de nye reglene i skogfondsordningen enda bedre.

Status: Det gjennomføres en kampanje i januar 2009 med formål å markedsføre fordelene ved bruk av skogfond, samt den nye og brukervennlige versjonen av skogfondssystemet (Web-Skas) som ble satt i drift november 2008. Dette gjøres i infoskriv som sendes skogeiere sammen med årlig kontoutskrift, og gjennom tidsskrifter og medlemsblader i skogeierorganisasjonene.

  • Effektivisere journalføringen til dyrehelsepersonell: Det er angitt at man vil utarbeide veileder og endre forskriften i løpet av 2008.

Status: Dette vil bli gjort i løpet av 2009.

  • Fritak for panteattest ved søknad om BU-midler: Det er angitt at man i løpet av 2008 vil fjerne kravet om panteattest.

Status: Kravet er fjernet. Opplysningene blir nå hentet fra IBM infobank.

  • Redusert rapportering om dyresykdommer: Det er antatt at man i løpet av 2008 vil oppheve forskriftskrav om å melde fra om ikke-funn.

Status: Dette vil bli gjort i løpet av 2009.

  • Enklere rapportering – fjørfekjøttforskriften: Det er angitt at man tidligst 1. oktober 2008 vil forenkle fjørfekjøttprodusentenes plikt til å føre driftsregister.

Status: Forskriften som vil oppheve fjørfeforskriften ble gitt 22. desember 2008. Ikrafttredelsen kan ikke skje før Alltinget på Island har gjort sine nødvendige vedtak i "Hygienepakken".

  • Standardiserte krav til små og mellomstore bedrifter som kan gi fritak fra søknad ved forurensende tiltak: Det er angitt at en meldeplikt skal erstatte konsesjonssøknad i løpet av høsten 2008.

Status: Tiltaket er forsinket på grunn av mange merknader i høringsrunden.

  • Færre tiltakshavere må gjennomføre undersøkelse i tilfeller med "forurenset grunn": Det er angitt at forskriftenes definisjon av "forurenset grunn" vurderes endret i 2008.

Status: Tiltaket er forsinket.

  • Forenkle forskrift om kontroll av maritim tjeneste: Det er angitt at prosjektet forventes avsluttet innen utgangen av 2008.

Status: Tiltaket er noe forsinket. Forskriften blir sendt ut på høring i løpet av våren 2009.

  • Ny damsikkerhetsforskrift: Det er angitt at forskriftsendring vil bli fremmet i løpet av 2008. Er dette gjennomført?

Status: Arbeidet er noe forsinket, men er nå i sluttfasen.

  • Klargjøre veiledning til ordinær søknad om utvinningstillatelse: Det er angitt at veiledning til ordinær søknad vil bli klargjort i løpet av 2008.

Status: Veiledningen til ordinær søknad om utvinningstillatelse er gjennomgått og det er gjort endringer som skal klargjøre veiledningen.

  • Oppheving av konsesjonsordninger for taubaner og kabelbaner: Det er angitt at forslag til endringer i forskriften vil bli sendt på høring i 2008 med etterfølgende vurdering av regelverksendringer.

Status: Høringsrunden er ferdig, og saken behandles videre utover våren.

  • Revisjon av Ekomloven – konsekvensutredning: Det er angitt at autorisasjonsforskriften vil bli sendt på høring i løpet av 2008.

Status: Høringen er forsinket.