Sammendrag

Kommunalbanken AS er et aksjeselskap der staten eier 80 prosent av aksjene og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) eier 20 prosent av aksjene. Formålet med Kommunalbanken AS er å gi lån til kommunal sektor. Selskapet skal også gi eierne avkastning på innskutt kapital. Banken opererer i finansieringsmarkedet på linje med andre aktører.

Fram til 1999 var Norges Kommunalbank et statlig forvaltningsorgan underlagt Kommunal- og regionaldepartementet. Bedriften ble i november 1999 omdannet til et aksjeselskap med staten som eneeier. I 2000 ble 20 prosent av aksjene solgt til KLP. Etter dette har det ikke vært endringer i eiersammensetningen.

I proposisjonen ber Kommunal- og regionaldepartementet om Stortingets samtykke til at departementet kjøper tilbake KLPs eierandel på 20 prosent på de vilkår som er fastsatt i avtalen mellom staten og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) av 7. mai 2009.

I de senere årene har Kommunalbanken AS og Kommunekreditt Norge AS vært de to største aktørene i kredittmarkedet for kommunesektoren. Kommunekreditt Norge AS er heleid av Eksportfinans ASA. Eksportfinans’ aksjonærer består av 26 forretnings- og sparebanker, som samlet eier 85 prosent av aksjene i selskapet og staten ved Nærings- og handelsdepartementet som eier 15 prosent. En økning i innlånskostnadene har gjort at Eksportfinans ASA har stoppet tilgangen på kapital til Kommunekreditt Norge AS, og konkurransen i utlånsmarkedet for kommunesektoren har derfor endret seg.

Departementets vurdering er at denne situasjonen er uheldig for konkurransen i markedet og for prisen på lån for kommunene. For å styrke konkurransen i markedet er det behov for en sterk aktør i tillegg til Kommunalbanken AS.

I forbindelse med tiltakspakken for Eksportfinanskonsernet, jf. St.prp. nr. 32 (2008–2009) Statlige lån til Eksportfinans ASA, ga nærings- og handelsministeren uttrykk for at staten sammen med de andre eierne i Eksportfinans ASA ville bidra til en god strukturell løsning, slik at Kommunekreditt Norge AS fremdeles kunne bidra til god konkurranse på utlånsmarkedet for kommunene.

Et sentralt mål for Regjeringen er at kommunene får de beste lånevilkår, slik at lånekostnadene holdes nede. Konkurranse mellom ulike aktører anses som en viktig faktor for å oppnå dette.

Ved kjøp av KLPs eierandel i Kommunalbanken AS, er det departementets vurdering at det vil være uproblematisk med 100 prosent statlig eierskap i Kommunalbanken AS. Gjennom kommunesektorens innflytelse i KLP vil i praksis det ene store norske finansieringsselskapet for kommunesektoren gå fra å være kontrollert av norske banker til å bli kontrollert av kommunesektoren.

Kjøpsutgiften foreslås bevilget med 531,9 mill. kroner over kap. 2427 Kommunalbanken AS, post 96 Aksjekjøp, og finansieres ved trekk på statens konto i Norges Bank.

Utgiftene ved bruk av eksterne konsulenter i kjøpsprosessen utgiftsføres på kap. 500 Kommunal- og regionaldepartementet, post 1 Driftsutgifter. Bevilgningen på kap. 500 post 1 foreslås økt med 1 mill. kroner, fra 141 500 000 kroner til 142 500 000 kroner.