4.14 Kap. 635 og kap. 3635 Ventelønn

Det foreslås bevilget 155 mill. kroner for 2011, mot 210 mill. kroner i saldert budsjett for 2010. Likeledes foreslås det 41,6 mill. kroner under kap. 3635 for 2011, mot 55,2 mill. kroner i saldert budsjett for 2010.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil peke på at det er krav om å stå registrert som arbeidssøker hos Nav, være reell arbeidssøker og sende meldekort for å motta ventelønn. Det er videre krav om å møte ved Nav ved innkalling og å ta imot tilbud om arbeid og tiltak. Dette flertallet understreker at ventelønnsmottakere har rett til samme service fra Nav som andre arbeidssøkere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at det er nedgang i antall tilfeller som går på ventelønn.

Disse medlemmer viser til at personer med rett til ventelønn skal ha krav på samme oppfølging fra Arbeids- og velferdsetaten som andre som er falt ut av arbeidsmarkedet.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme forslag om å avvikle ordningen med ventelønn for nye tilfeller fra 1. januar 2011.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til sine alternative forslag til statsbudsjett for 2011, jf. Innst. 4 L (2010–2011), der Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om lovendring slik at retten til ventelønn for nye tilfeller bortfaller fra 1. januar 2011.»

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til innretningen med ventelønn og det uheldige i at man over flere år kan heve full ventelønn etter en omorganisering i statlig sektor. Dette lar seg vanskelig forene med arbeidslinjen som det er bred politisk enighet om. Ventelønnsordningen fører til at kvalifisert arbeidskraft blir stående utenfor arbeidslivet, også i perioder der denne arbeidskraften er etterspurt. Dette medlem viser til at det de siste årene har vært en nedgang i antall mottakere av ventelønn, dette er bra.