4.22 Kap. 660 Krigspensjon

Det foreslås bevilget 570 mill. kroner for 2011, mot 620 mill. kroner i saldert budsjett for 2010.

Komiteen viser til regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til arbeidsministerens skriftlige svar datert 13. oktober 2010 til Robert Eriksson. I svaret uttales det følgende:

«Arbeids- og velferdsdirektoratet har informert meg om at arbeidet med klagesakene blir utført i henhold til planlagt fremdrift. Ved utgangen av september 2010 var 52 klagesaker ferdigbehandlet ved NAV Pensjon, som er underinstans i saker om krigspensjon. Disse sakene er oversendt klagerne for uttalelse, og flertallet av sakene er også oversendt klageinstansen for endelig vedtak. De resterende 8 til 10 saker er under behandling av NAV Pensjon, og disse vil bli ferdigstilt ved denne enheten i løpet av 2-3 uker.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til sine merknader i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2010, sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti der man ga uttrykk for at man ikke var tilfreds med behandlingen av søknadene om krigspensjon fra ofrene etter bombingen av Holen skole og Laksevåg, jf. Innst. 15 S (2009–2010). Ofrene skulle få sine søknader om krigspensjon vurdert på nytt etter en ekspertgruppes anbefalinger og dommen fra Gulating lagmannsrett fra november 2005.

Disse medlemmer viser også til at stortingsrepresentantene Torbjørn Røe Isaksen og Robert Eriksson begge har stilt skriftlige spørsmål til arbeidsministeren henholdsvis den 3. mars og 28. mai 2010. I sitt svar til begge representanter, det siste, den 7. juni 2010 sier statsråden følgende:

«Jeg har på nytt vært i kontakt med Arbeids- og velferdsdirektoratet som opplyser at hovedtyngden av de omtalte klagesakene vil være ferdigbehandlet i løpet av september 2010.»

Disse medlemmer vil understreke at det nå er gått ca. tre år siden de eldste av disse klagesakene ble sendt inn og at de personer dette gjelder ikke har tid til å bli utsatt for behandlingstider av slik lengde.

Disse medlemmer regner med at disse sakene nå er ferdigbehandlet og at alle søkere har fått sine rettigheter oppfylt etter de forutsetninger som ekspertgruppen og dommen i Gulating lagmannsrett la til grunn.