4.23 Kap. 664 Pensjonstrygden for sjømenn

Det foreslås bevilget 395,27 mill. kroner for 2011, mot 535 mill. kroner i saldert budsjett for 2010.

Komiteen har merket seg at statens utgifter til pensjonstrygden for sjømenn er på vei ned. Trygdens underskudd dekkes nå av staten og er i 2011 beregnet til 289 mill. kroner. Det antas at pensjonstrygden for sjømenn vil være i balanse fra 2017 og senere gå med et økende overskudd.

Komiteen har videre merket seg at dagens sjømannspensjon skal tilpasses pensjonsreformen fra 1. januar 2011.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at regjeringen har foreslått foreløpige tilpassinger i tidligpensjonsordningene for sjømenn og fiskere til endringene i alderspensjonen fra folketrygden fra 2011. Forslaget innebærer blant annet at sjømannspensjon og fiskerpensjon kan ytes fullt ut ved siden av alderspensjon fra folketrygden, at det ikke blir innført levealdersjustering av sjømannspensjon og fiskerpensjon, og at sjømannspensjon og fiskerpensjon under utbetaling skal reguleres som alderspensjon i folketrygden.

Komiteen er tilfreds med at regjeringen i samarbeid med redernes, sjømennenes og fiskernes organisasjoner skal gjennomgå tidligpensjonsordningene for sjømenn og fiskere med sikte på en varig løsning tilpasset prinsippene i pensjonsreformen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Dokument 1 (2010–2011) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll, hvor det blir påpekt at pensjonstrygden for sjømenn utad fremstår som en del av staten, og ikke som en egen juridisk person.

Disse medlemmer viser til at pensjonstrygden for sjømenn styres som en ordinær statlig virksomhet gjennom tildelingsbrev og styringsdialog.

Disse medlemmer ber regjeringen snarlig å avklare hvilke rammevilkår som gjelder virksomheten.