Dimensjonene

Den norske "klimadebatten" preges av intenst fokus på å gjennomføre nasjonale utslippskutt, uten særlig fokus på kostnader og konsekvenser for norsk næringsliv og norske husholdninger. Man tar heller ikke innover seg dimensjonene ved globale CO2-utslipp.

De globale CO2-utslippene er ca. 31 000 milliarder tonn. Anslaget kan variere litt, avhengig av om hvordan man beregner CO2-utslipp fra endringer i bruk av landområder etc. I 2004 var Norges utslipp 55,1 millioner tonn ekvivalenter (NOU 2006:18 - Lavutslippsutvalget, tabell 4.1). Dette forventes å øke til rundt 60 millioner tonn ved full drift på gasskraftverk på Mongstad, Kårstø og Melkøya, samt fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel.

Den offisielle CO2-statistikken utelater riktignok nettoeffekten fra skognæringen. Norske skoger har en betydelig netto årlig tilvekst, og årlig binder den netto 20 millioner tonn CO2. Kyoto-avtalen åpnet for at Norge kunne godskrevet opptil 1,5 millioner tonn av dette i forhold til å innfri Kyoto-avtalen, men at Norge selv har valgt å ekskludere skognæringen fra Kyoto-regnskapet. Situasjonen er lignende mange steder på den nordlige halvkule, mens andre land opplever en sterk reduksjon i skogmassen.