7. Gjennomføringen av inneværende års budsjett og Statsregnskapet medregnet folketrygden for 1. halvår 2002

7.1 Sammendrag fra St.prp. nr. 1 (2002-2003) Gul bok

De samlede inntektene og utgiftene for 2002 som Stortinget vedtok ved budsjettbehandlingen i fjor høst, utgjorde henholdsvis 717,6 mrd. kroner og 567,7 mrd. kroner. Inntekter og utgifter fra petroleumsvirksomhet er inkludert, mens overføringer til og fra Statens petroleumsfond og lånetransaksjoner er holdt utenom. Statsbudsjettets netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten ble anslått til 186,8 mrd. kroner. Beløpet ble i sin helhet vedtatt overført til Statens petroleumsfond. Det oljekorrigerte overskuddet var -36,9 mrd. kroner i saldert budsjett 2002. Dette underskuddet ble dekket ved en overføring fra Statens petroleumsfond. Netto avsetning i petroleumsfondet for 2002 ble dermed anslått til 149,9 mrd. kroner. Inkludert 23,6 mrd. kroner i renter og utbytte ble petroleumsfondets overskudd anslått til 173,5 mrd. kroner.

Anslag på regnskap for 2002 viser nå et oljekorrigert underskudd på 42,3 mrd. kroner, som er 5,4 mrd. kroner høyere enn da budsjettet ble vedtatt av Stortinget i fjor høst. Samtidig anslås statsbudsjettets netto kontantstrøm fra oljevirksomhet å bli 17,2 mrd. kroner lavere enn forutsatt i saldert budsjett. Inklusive renter og utbytte på 22,3 mrd. kroner forventes nå overskuddet i Statens petroleumsfond å bli 149,6 mrd. kroner i 2002.

Statsbudsjettet gjøres opp i balanse etter tilbakeføring fra Statens petroleumsfond. Statsbudsjettets finansieringsbehov vil derfor være knyttet til netto utlån og gjeldsavdrag på tidligere opptatte lån. Brutto finansieringsbehov ble i saldert budsjett anslått til 59,1 mrd. kroner. Bruttofinansieringsbehovet anslås nå til 78,8 mrd. kroner.

Folketrygdens inntekter og utgifter er inkludert i statsbudsjettet. Folketrygdens finansieringsbehov, som framkommer ved at folketrygdens inntekter bare delvis finansierer folketrygdens utgifter, dekkes ved et statstilskudd gitt gjennom et eget vedtak. Ved salderingen av budsjettet høsten 2001 samtykket Stortinget i at det anslåtte finansieringsbehovet på 57,6 mrd. kroner ble dekket.

Tilleggsbevilgninger som er vedtatt hittil i år, øker utgiftene under folketrygden med 6,1 mrd. kroner. For 2. halvår legges det til grunn en netto økning i bevilgningene på 0,6 mrd. kroner under folketrygden. Folketrygdens inntekter fra trygdeavgiften og arbeidsgiveravgiften anslås å bli 1,8 mrd. kroner høyere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Folketrygdens finansieringsbehov anslås derfor nå til 62,5 mrd. kroner.

Det vil bli fremmet et forslag til vedtak på finansieringsbehovet basert på bevilgningsendringer gjennom året, i nysalderingsproposisjonen senere i høst.

Av redegjørelsen foran framgår det at nettoinntektene fra petroleumsvirksomhet anslås å bli 17,2 mrd. kroner lavere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Statsbudsjettets netto kontantstrøm skal etter lov om Statens petroleumsfond i sin helhet overføres til fondet. Anslaget for netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomhet ble i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2002 redusert med 4,3 mrd. kroner, i hovedsak som følge av nedjusteringen av anslaget for skatte- og avgiftsinntekter. Oppdaterte anslag medfører at overføringen til Statens petroleumsfond på kapittel 2800 nå anslås redusert med ytterligere 12,9 mrd. kroner. Endringen skyldes hovedsakelig at nye anslag for skatte- og avgiftsinntekter fra petroleumsvirksomheten er lavere enn tidligere lagt til grunn. I tillegg anslås investeringsutgiftene til Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) å øke. Salget av 6,5 pst. av SDØE er innarbeidet i tallene for kontantstrømmen.

I henhold til retningslinjene for Petroleumsfondet, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 10 (1995-1996), skal det ved framleggelsen av Gul bok for det kommende år vurderes om det er nødvendig å fremme egen proposisjon med forslag til endringer i kapittel 5800 Overføring fra fondet, eller om dette kan vente til nysalderingen. Kapittel 5800 skal økes hver gang det vedtas svekkelser av budsjettbalansen, f.eks. gjennom tilleggsbevilgninger som ikke dekkes av avsetningen for tilleggsbevilgninger under kapittel 2309. Samlet overføring fra fondet er i saldert budsjett fastsatt til 36,9 mrd. kroner. Redegjørelsen i dette kapitlet viser at det oljekorrigerte underskuddet for 2002 nå anslås til 42,3 mrd. kroner, eller 5,4 mrd. kroner høyere enn bevilget beløp. Det er i anslag på regnskap for 2002 lagt til grunn at anslag på tilleggsbevilgninger som vil bli fremmet i 2. halvår dekkes ved reduserte avsetninger for ymse utgifter, bortsett fra 0,5 mrd. kroner til kompensasjon til fylkeskommunene i forbindelse med statlig overtakelse av ansvaret for spesialisthelsetjenesten. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet knyttet til behovet for tilleggsbevilgninger i 2. halvår og dermed også anslaget for det oljekorrigerte underskuddet i 2002. Regjeringen vil derfor komme tilbake med oppdaterte anslag for, og eventuelle forslag om, endret overføring fra Petroleumsfondet til statskassen i nysalderingsproposisjonen for 2002.

Det er i proposisjonen redegjort nærmere for statsbudsjettets inntekter, utgifter og finansieringsbehov for inneværende år og for statsregnskapet medregnet folketrygden for 1. halvår 2002.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen tar Regjeringens omtale til orientering.