2. Bakgrunnen for lovforslaget

Seksuallovbruddutvalget ble nedsatt av Justisdepartementet i 1995 på bakgrunn av at Stortinget 12. juni 1995 gjorde følgende vedtak:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en snarlig revisjon av sedelighetskapitlet i straffeloven, i tråd med intensjonene i Innst. S. nr. 206 for 1994-95.»

I proposisjonen gis en kort oversikt over hovedpunktene i utvalgets utredning som har vært sendt på høring til en rekke adressater. Det gis videre en oversikt over tidligere revisjoner av sedelighetsbestemmelsene i straffeloven.

Den viktigste materielle endringen departementet tilrår i proposisjonen, er kriminaliseringen av grovt uaktsom voldtekt. Voldtektsofrenes stilling blir ytterligere styrket ved at departementet foreslår å inkludere i voldtektsbestemmelsen også seksuell omgang oppnådd ved mindre alvorlige trusler og seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Disse handlingene har i dag en lavere strafferamme. En annen viktig endring er nykriminaliseringen av kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år.

For øvrig innebærer departementets lovforslag i det vesentlige en videreføring av de regler som gjelder i dag.