3. Dokumentasjon av fordyret kosthold ved diett for rett til grunnstønad - folketrygdloven § 6-3 første ledd bokstav f

3.1 Sammendrag

Det kan tilstås grunnstønad til medlem som etter hensiktsmessig behandling fortsatt har nødvendige, varige og løpende ekstrautgifter på grunn av fordyret kosthold ved diett. Det redegjøres for de retningslinjene som i praksis har vært nyttet for å tilstå grunnstønad på dette grunnlaget.

Det vises til en prinsippkjennelse fra Trygderetten der det uttales at disse retningslinjene er for strenge i forhold til lovens ordlyd. Det vises videre til at Sivilombudsmannen har uttalt at trygdemyndighetene har stilt strengere krav til dokumentasjon enn det som er forutsatt i loven.

Det uttales at Trygderettens prinsippkjennelse og Sivilombudsmannens uttalelse innebærer at det er tilstrekkelig at ekstrautgifter til diett kan sannsynliggjøres ved sannsynlighetsovervekt, men at det er uklart hvilke krav som skal stilles til dokumentasjon for at ekstrautgifter til diett er nødvendig i et aktuelt tilfelle.

Departementet mener det er et klart behov for en presisering i loven av hva som skal kreves av dokumentasjon i forhold til grunnstønad til fordyret kosthold ved diett. Det foreslås at det i lovteksten presiseres at nødvendigheten av dietten for den aktuelle diagnosen må være vitenskapelig dokumentert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks.

Lovendringen antas å være i samsvar med gjeldende krav til dokumentasjon for ekstrautgifter ved diett, og vil derfor ikke ha økonomiske konsekvenser. Lovforslaget gir imidlertid klare retningslinjer for dokumentasjon for at diett er nødvendig og kan dermed forenkle behandlingen av disse sakene.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at denne endringen er en oppfølging av uttalelser fra Trygderetten og Sivilombudsmannen. Hensikten er å presisere hva som kreves av dokumentasjon i denne type saker. Komiteen deler vurderingen av at dette vil lette behandlingen av denne type saker både for medlemmene og etaten. På denne bakgrunn slutter komiteen seg til de foreslåtte endringene.