13. Kultur, idrett og media

Svalbardrådet har siden 1980 fått overført midler til kulturtiltak fra statens kulturbudsjett.

Det er opprettet et kulturstyre. Forvaltningen av statstilskuddet kanaliseres gjennom Svalbardrådet.

Meldingen omtaler kulturinstitusjoner som Longyearbyen folkebibliotek, Svalbard Museum, Galleri Svalbard og Longyearbyen kunstnersenter.

Et bredt kultur- og idrettstilbud er en meget viktig sosial faktor på Svalbard. Særlig gjelder dette aktiviteter i den mørke årstiden.

Kulturdepartementet har de siste årene bl.a. bidratt til finansieringen av en ny idretts- og svømmehall i Longyearbyen (1996), og til rehabiliteringen av idrettsbygget i Ny-Ålesund (1998).

Svalbardposten kom med sin første utgave i november 1948. I 1992 opprettet Justisdepartementet en uavhengig stiftelse og skjøt inn kr 200 000 i stiftelseskapital. I 1996 ble det besluttet å organisere driften gjennom aksjeselskapet Svalbardposten AS, som eies 100 pst. av stiftelsen Svalbardposten. Når Justisdepartementet har engasjert seg så sterkt i Svalbardposten, må dette ses i lys av et ønske om å opprettholde en lokalavis med sterk tilknytning til Svalbard og med utgivelsessted Longyearbyen. Videre har det vært et ønske om å ha en partipolitisk nøytral lokalavis slik at ingen politiske grupperinger på Svalbard får et meningsmonopol.

Det er Regjeringens oppfatning at stiftelsesformen har fungert godt i forhold til disse målsetningene.

I desember 1984 startet Norsk rikskringkasting og Televerket direkte fjernsynsoverføring til Svalbard via satellitt. Beboerne i Longyearbyen har tilgang til NRKs tre radioprogrammer og to fjernsynskanaler, og sendingene mottas samtidig som på fastlandet. Den tekniske kvaliteten av sendingene er like god som på fastlandet.

Det er også mulig å motta NRK 1, P1 og P2 i Ny-Ålesund. Forbindelsen til Ny-Ålesund er delvis finansiert av Kings Bay AS. Kvaliteten og driftsstabiliteten er noe redusert i forhold til Longyearbyen.