3.1 Sammendrag

Av kapittel 3 i meldinga går det fram at IKT gir høgare produktivitet og auka velferd.

IKT er ei sentral drivkraft i økonomien. Nylege EU-data viser at IKT-sektoren representerer 5 pst. av landas bruttonasjonalprodukt, men driv 25 pst. av den totale veksten i samfunnet og 40 pst. av produktivitetsveksten. IKT er ein gjennomgripande teknologi som bidrar til å auke produktiviteten i ei rekkje sektorar og næringar, alt frå fôring i oppdrettsnæringa, via automatisering i industrien til drastiske endringar i vidt forskjellige servicenæringar som varehandel, bank og forsikring. I tillegg er teknologien ein mogleggjerar for ein meir effektiv og betre offentleg tenesteproduksjon. Og jo høgare produktivitetsveksten er, jo meir kan vi ta ut i form av auka velferd.

Generelt kan utviklinga i og bruken av IKT seiast å påverke den økonomiske veksten gjennom tre kanalar:

  • 1. Innovasjonar i IKT-næringa som blant anna omfattar datamaskinar, programvare og kommunikasjonsutstyr, gir auka produktivitetsvekst i denne industrien.

  • 2. Produktivitetsvekst i IKT-næringa fører til lågare prisar og betre kvalitet på IKT-utstyr. Det gjer det lønnsamt for næringslivet elles å auke investeringane i IKT-utstyr. Med meir og betre utstyr kan produksjonen per arbeidar auke hos brukarane av IKT.

  • 3. Produktivitetsvekst som resultat av meir effektiv bruk av IKT i næringslivet. Dette kan vere effektiv bruk av IKT gjennom nye tenester, endra forretningsmodellar og organisasjonsmessige tilpassingar.

Det er venta at Europa i framtida vil hente dei største gevinstane frå meir effektiv bruk av IKT.

OECD peiker på at IKTs stadig aukande betydning for verdiskaping, inneber at politikarar bør etablere slike rammevilkår at næringslivet maktar å hente ut gevinstane som er knytte til effektiv bruk av teknologien. Politikk for å auke utbreiinga av IKT i næringslivet er ikkje tilstrekkeleg. Politikken må òg rettast inn mot å skape gode vilkår for vekst og innovasjon.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen vil vise til at teknologiske løsninger bidrar til å produsere varer og tjenester mer effektivt enn før. Jo høyere produktivitetsveksten er uten økt bruk av ressurser, jo mer gevinster vil vi kunne ta ut i form av f.eks. økt lønn eller fritid.

Komiteen vil peke på viktigheten av å legge til rette for å skape gode vilkår for vekst og innovasjon gjennom blant annet styrking av IKT-forskning i offentlig sektor og forskningsmiljøene og i næringslivet. Et viktig virkemiddel for å stimulere til FoU i næringslivet har vært Skattefunn-ordningen. Når Skattefunn skal evalueres, vil komiteen trekke fram at ordningen har fungert godt for IKT-næringen, ikke minst for små og mellomstore bedrifter. I tillegg vil komiteen understreke viktigheten av at offentlig sektor investerer i IKT-utstyr og IKT-kompetanse for å legge til rette for en mer effektiv bruk av IKT i den enkelte sektor og på tvers av sektorene, og i det offentliges kommunikasjon med innbyggere og næringsliv, som bidrag til produktivitetsveksten i Norge.

Komiteen vil vise til "Lisboa-strategien" og at Norge har en offensiv politikk for å møte utfordringene knyttet til globalisering.

Internett er blitt verdens viktigste faste infrastruktur, og komiteen vil derfor framheve betydningen av å inkludere alle grupper slik at ingen møter stengsler, men kan ta i bruk grenseløse muligheter i verdensveven.

Komiteen støtter Regjeringens syn om at reguleringer og politikk som hovedregel skal være teknologinøytral. Samtidig er det viktig at myndighetene initierer teknologiske løsninger som bidrar til å inkludere hele befolkningen og til å nå prioriterte samfunnsmål innenfor velferd, innovasjon, kunnskap og miljø.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil trekke fram IKT-sektorens fundamentale betydning for produktivitetsveksten i økonomien. Norge kan ikke konkurrere globalt gjennom lave lønninger, men gjennom å satse på kunnskap, teknologiske løsninger, velferdsstat og høy produktivitet. IKT er et avgjørende virkemiddel også for å videreutvikle "den nordiske modellen".

Flertallet vil spesielt trekke fram at IKT er et viktig virkemiddel for å utvikle en grønn kunnskapsøkonomi. Miljøorganisasjonen WWF har for eksempel beregnet at det er mulig å oppnå betydelige kutt i utslipp av klimagasser gjennom å satse på IKT-løsninger som videokonferanser, telekonferanser, distansearbeid, e-handel og nye tekniske metoder. Intelligente transportsystemer (ITS) trekkes også fram som et virkemiddel for å redusere klimautslipp fra samferdselssektoren. I nordområdepolitikken vil IKT spille en viktig rolle innenfor forskning, overvåking og forvaltning av klima, natur og miljø.

Flertallet mener IKT må løftes fram som et verdifullt virkemiddel i miljøpolitikken.