Skriftleg spørsmål fra Arne Nævra (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1787 (2017-2018)
Innlevert: 08.06.2018
Sendt: 11.06.2018
Svart på: 14.06.2018 av landbruks- og matminister Jon Georg Dale

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): 5. juni i år kom den endelige rapporten fra Mattilsynet som oppsummerer resultatene av alle inspeksjonene i svinebesetningene i Rogaland det siste året. Her avdekkes det sjokkerende mange brudd på lov og forskrifter. Selv om besøkene var varslet, fant man ett avvik eller flere på hele 73 % av besetningene.
Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å bedre situasjonen i norsk svinehold, og vil han nå vurdere å se jordbruksoppgjør og jordbruksstøtte i sammenheng med krav til dyrevelferd?

Grunngiving

Bakgrunnen for spørsmålet er å finne i rapportens oppsummering:

"Mattilsynet førte tilsyn med kravene i regelverket som har størst betydning for slaktegrisens velferd. Viktige forebyggende tiltak som tilstrekkelig og egnet rotemateriale og god oppfølging av syke og skadde dyr var sentrale kontrollpunkt.
Dette er de viktigste funnene:

· Vi førte tilsyn med 228 av totalt 581 besetninger med slaktegris. Årsaken til at vi ikke rakk over alle, er i hovedsak mange og alvorlige funn med mye oppfølging.
· Vi fant ett eller flere avvik i 166 av disse besetningene.
· De fleste avvikene gjaldt syke og skadde dyr eller mangel på rotemateriale:
- 97 besetninger fikk hastevedtak for dårlig oppfølging av syke og skadde dyr
- I 72 besetninger ga vi enten varsel om vedtak eller gjorde endelige vedtak om manglende rotemateriale.
· Antall besetninger uten avvik var 53.

Funnene betyr at slaktegrisen i Rogaland ikke har god nok dyrevelferd".

Jon Georg Dale (FrP)

Svar

Jon Georg Dale: Eg fekk tidleg kjennskap til at det var ein del uakseptable funn i tilsynskampanjen med hald av slaktegris i Rogaland. Difor kalla eg inn næringa til møte allereie i februar. På møtet orienterte næringa om tiltak som var sett i verk for å betre kompetanse og haldningar hjå produsentane. Det vart òg presentert eit dyrevelferdsprogram som hele næringa står bak, og som dei vil sette i verk i slaktegrisproduksjonen.
Produsentar som ikkje følgjer krav i dyrevelferdsprogrammet, vil få trekk i slakteoppgjeret og avvika vil bli rapporterte til Mattilsynet. Programmet omfattar mellom anna regelmessige besøk av veterinær, i alt 3 500 veterinærbesøk i året. Vidare sikrar ei samarbeidsavtale mellom Mattilsynet og tilskotsmyndigheitene informasjonsutveksling i saker som gjeld brot på dyrevelferdsregelverket. Ved alvorlege brot er det heimel til å gjere ein forholdsmessig reduksjon i produksjons- og avløysartilskotet til føretaket.
Det Mattilsynet har avdekka i sin tilsynskampanje er ikkje akseptabelt. Bønder som ikkje kan ta vare på dyra sine, har vi ikkje plass til i norsk husdyrproduksjon. Eg forventar at svinenæringa no er sitt ansvar bevisst og at dei ryddar opp.
Eg har kalla inn næringa til eit nytt møte for å få ei orientering om framdrifta i dei tiltaka som blir gjennomført i regi av næringa, og om næringa i lys av dei funna Mattilsynet har gjort, vil framskynde arbeidet sitt.