Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:2142 (2017-2018)
Innlevert: 29.08.2018
Sendt: 29.08.2018
Svart på: 03.09.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): I forbindelse med Stortingets behandling av Riksrevisjonens undersøkelse objektsikring, kom det i høringen 27.8. fram at JD har bedt politiet om å iverksette alternative tiltak for å kompensere avviket til kravene i sikkerhetslov og objektsikkerhetsforskrift. Stortinget har ikke blitt orientert om hvilke kompenserende tiltak til grunnsikring som ble implementert.
Kan statsråden beskrive prosessen, hvilke tiltak som har blitt implementert og redegjøre for hvilke analyser som har vært lagt til grunn?

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: I sikkerhetsloven § 17b, jf. objektsikkerhetsforskriften § 3-1, stilles det krav til hvordan de skjermingsverdige objektene skal sikres. Innenfor disse rammene er det i stor grad opp til objekteier å definere sikringsmål, sikringsmetode, restrisko, og hva som skal til for å anse lovens krav for oppfylt. Det foreligger ingen bestemt definisjon på når grunnsikringen er innenfor lovens krav.
Politidirektoratet har arbeidet med grunnsikring av politiets skjermingsverdige objekter ved å bruke fremgangsmåten som er skissert i Norsk Standard 5832. Dette er i tråd med Nasjonal sikkerhetsmyndighets anbefalinger. Videre har direktoratet fått bistand av uavhengige eksterne fagmiljøer. På bakgrunn av de analysene som er gjort har Politidirektoratet laget en sikringsstrategi, som er en plan for hvordan politiet nasjonalt vil håndtere den samlede risikoen.
Justis- og beredskapsdepartementet har nylig mottatt en helhetlig plan for objektsikring fra Politidirektoratet. Formålet med planen er blant annet å lukke avvikene som er påvist av Riksrevisjonen. Planen vil utgjøre et viktig beslutningsgrunnlag i det videre oppfølgingsarbeid.
Situasjonen i dag er at 2 av totalt 12 skjermingsverdige objekter i politiet vurderes å være grunnsikret i tråd med sikkerhetslovens bestemmelser. Nytt beredskapssenter for politiet vil stå ferdig i 2020. Da vil 8 av politiets skjermingsverdige objekter være relokalisert i helt nye bygg og anlegg, og være fullt sikret. Politidirektøren opplyste i høringen 27. august i år at Politidirektoratet planlegger for at risikoen for de siste 4 objektene vil være innenfor den nye sikkerhetslovens bestemmelser, slik direktoratet forstår den, i løpet av 2020.
Jeg understreker at selv om det fortsatt gjenstår mye arbeid er det ikke slik at politiets skjermingsverdige objekter i dag er usikret, og ytterligere arbeid og investeringer skjer fortløpende.
Spørsmålet om hvilke kompenserende tiltak som er implementert vil, av sikkerhetsmessige årsaker, eventuelt måtte bli nærmere redegjort for i den lukkede høringen. Lukket kontrollhøring er berammet til 22. oktober d.å.