Skriftleg spørsmål fra Ruth Grung (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:408 (2018-2019)
Innlevert: 20.11.2018
Sendt: 20.11.2018
Rette vedkommende: Helseministeren
Svart på: 29.11.2018 av helseminister Bent Høie

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): EU vedtar i disse dager en ny forordning for å begrense bruken av antibiotika i matproduksjon. Det er god grunn til å anta at EU ikke har kjent til den norske fiskehelsebiologens særstilling innen fiskehelse, og som har vært en viktig bidragsyter til at Norge har oppnådd så gode resultater på bruk av antibiotika i sjømatnæringen. Forordningen vil frata fiskehelsebiologene forskrivningsretten.
Hvordan vil regjeringen konkret gå frem for å rette dette opp i prosessen med å innlemme forordningen i EØS-avtalen?

Grunngiving

Viser til skriftlig spørsmål til helseministeren (dok 15:265) der regjeringen slår fast at fiskehelseutdanningen er likestilt med veterinærutdanningen når det gjeld fiskehelse. Ministeren redegjør videre for hva regjeringen har gjort for å sikre at Fiskehelsebiologene skulle beholde forskrivningsretten, men svarer ikke på hva de vil gjøre videre etter vedtaket i prosessen med å innlemme forordningen i EØS-avtalen. Norge må aktivt bruke muligheten med å få inn en tilpasningstekst gjennom forhandlingene mellom EFTA og EU i Joint Committee, organet som vedtar om og på hvilken måte forordningen skal innlemmes i EØS-avtalen.
Antall studieplasser i fiskehelsebiologi ble doblet for to år siden for å møte utfordringene i næringen med mer resirkulering og lukkede anlegg.
Det er et paradoks dersom fiskehelsebiologene, som nettopp har vært med å redusere antibiotokabruken i sjømatnæringen skal miste forskrivningsretten. Norge har lykkes med det som er målet med EU forordningen mye på grunn av at vi har utviklet en særordning som fiskehelsebiologer med forskrivningsrett.
For alle studentene som nå har satset på denne utdanningen, -for alle de som i dag er fiskehelsebiologer, og for at sjømatnæringen skal ha gode rammebetingelser for videre bærekraftig vekst med vekt på god fiskehelse, er det det avgjørende at regjeringen raskt får avklart at fiskehelsebiologene får beholde forskrivningsretten.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til mitt svar til stortingsrepresentant Ruth Grung av 9. november d.å. hvor jeg redegjør for norske myndigheters aktive rolle for å fremme norsk interesser og standpunkter overfor EU i denne saken. I all kontakt med EU har forskrivningsretten for fiskehelsebiologer vært en av sakene som har blitt fremmet tydelig av norske myndigheter. Beslutningene som treffes i Rådet er imidlertid i stor grad av politisk karakter og Norge har som EØS-medlem svært begrenset adgang til Rådet. Likevel har norske myndigheter forsøkt å påvirke Rådet for å ivareta norske interesser.
Jeg påpeker forøvrig at forordningen ikke fratar fiskehelsebiologer forskrivningsretten som sådan, men begrenser den slik at den ikke kan omfatte retten til å forskrive antibiotika.
Dyrehelsepersonells kompetanse, arbeidsoppgaver og virke reguleres gjennom ulikt internasjonalt regelverk. EUs nye regelverk relatert til veterinære legemidler og regelverk om dyrehelse er store og komplekse og må sees i sammenheng med hverandre. Av den grunn er det behov for å gjennomgå forordningen om veterinære legemidler samt tilstøtende regelverk for å få en totaloversikt over hva som faktisk vil være rettstilstanden knyttet til dyrehelsepersonells rett til å forskrive antibiotika. Dette arbeidet er påbegynt og gjøres i samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet.
Mitt mål gjennom prosessen for å innta forordningen om veterinære legemidler i EØS-avtalen er å ivareta fiskehelsebiologens rettigheter.