Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1159 (2018-2019)
Innlevert: 06.03.2019
Sendt: 07.03.2019
Svart på: 15.03.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Noen alvorlig psykisk syke straffedømte utsettes for langvarig isolasjon, noe Sivilombudsmannen mener kan være brudd på deres rettigheter. Stortinget behandlet tirsdag 5.3.19 et forslag fra SV om å frita kriminalomsorgen ansvaret for denne gruppa, for å forhindre isolasjon og isolasjonskader. Dette ble nedstemt.
I lys av risiko for brudd på menneskerettighetene til disse, hvilke tiltak vil statsråden iverksette umiddelbart for å forhindre isolasjon og isolasjonskader?

Grunngiving

Flere personer soner i dag i norske fengsler på tross av at de er så alvorlig psykisk syke at de egentlig er soningsudyktige. Praksisen har pågått i mange år. Sivilombudsmannen viser til, i en besøksrapport fra Ila fengsel fra august 2017

«at det er personer … med store psykiske lidelser som har blitt forverret under fengselsoppholdet. Fengselsledelsen ved gjeldende fengsel har selv satt spørsmålstegn ved om det regimet som i dag kan tilbys, kan klassifiseres som umenneskelig eller nedverdigende behandling».

I sin 122. sesjon, 12. mars til 6. april 2018, behandlet FNs menneskerettighetskomité tilstanden for psykisk syke i norske fengsler. En sentral anbefaling (artikkel 27) var at Norge skulle slutte med å isolere personer med «mental disabilities» og sikre tilstrekkelig helsehjelp:

«26. The Committee is concerned by a 2017 report of the Parliamentary Ombudsman who found that the use of isolation for persons with psycho-social disabilities and lack of provision of proper health care services led to the deterioration of health of these persons (arts. 7, 9, 10, and 14).»

Det er viktig å minne om at Grunnloven § 93 og Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 forbyr tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Det er flere eksempler på at EMD har konkludert med at det foreligger krenkelse av EMK artikkel 3 i tilfeller hvor psykisk syke eller suicidale innsatte har blitt utsatt for ulike former for tvang eller isolasjon og ikke har fått adekvat helsehjelp.
SV har ønsket å frita kriminalomsorgen for ansvaret for de alvorlig psykisk syke, samt lage bestemmelser sikrer at disse får behandling i psykiatrien. Disse forslagene fra SV ble nedstemt. Samtidig har ikke Stortinget gjort noe vedtak som endrer den nåværende situasjon. Sett i lys av fortsatt reduksjon av ansatte i kriminalomsorgen, vil Stortingets avvisning av SVs forslag den 5.3.19, føre til mer innelåsing, isolasjon og dessverre isolasjonskader for denne gruppa.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Innsatte i fengsel har rett til helsetjenester på linje med befolkningen for øvrig. Det er helsetjenesten som har ansvar for å gi nødvendige helsetjenester, også overfor innsatte som gjennomfører straff. Kriminalomsorgen skal legge til rette for at innsatte kan motta helsetjenester.
Det fremgår av Granavolden-plattformen at regjeringen vil redusere bruken av isolasjon, og styrke behandlingstilbudet innen psykisk helsevern i kriminalomsorgen. Som kjent er det bevilget midler i budsjettet for 2019 til etablering av en nasjonal fellesskapsavdeling ved Ila fengsel. Dette vil styrke tilbudet til noen av de innsatte med størst behov. På bakgrunn av den kritikken som har kommet blant annet fra
Sivilombudsmannen, vil jeg gjennomgå regelverket knyttet til utelukkelse og bruk av tvangsmidler i fengsel. Videre arbeider kriminalomsorgen med en tiltaksplan mot isolasjon.