Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1535 (2018-2019)
Innlevert: 30.04.2019
Sendt: 30.04.2019
Svart på: 06.05.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): På Dagsnytt 18 den 25. april 2019 sier justisministeren at «vi ønsker ikke å få hjem noen IS-krigere til Norge». Samtidig er det kjent at PST har etterlyst 14 IS-krigere internasjonalt for pågripelse.
Er det statsrådens mening at politiet ikke skal fortsette prosessen rundt pågripelse og overføring til Norge av de norske IS-krigerne som politiet har etterlyst?

Grunngiving

Ifølge PST befinner det seg rundt 30 nordmenn som har status som fremmedkrigere i Syria og Irak, men deres status og oppholdssted er ikke helt avklart (Dagsavisen 02.12.2018). Det er betydelige indikasjoner på at disse personene kan ha begått alvorlige krigsforbrytelser som angrep og drap på sivile, utenomrettslige henrettelser, tortur og ulovlig fengsling. Politiet opplyste i mars 2019 at 14 IS-krigere er etterlyst internasjonalt (Aftenposten 7. mars 2019). Politiets etterlysning følger således et viktig rettsstatlig prinsipp om at disse skal straffeforfølges i Norge. Medlemskap i IS er forbudt, og krigsforbrytelser kan straffes med inntil 30 år i Norge, jf. straffelovens § 103.
Statsrådens uttalelser om at «vi ønsker ikke å få hjem noen IS-krigere til Norge», står således i konflikt med det arbeidet politiet allerede har igangsatt. Derfor er det viktig å få avklart statsrådens mening og videre råd til politiet i denne saken.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Påtalemyndigheten er i sin behandling av enkeltsaker uavhengig og kan ikke instrueres av meg.
Når det er sagt, er jeg av den oppfatning at det er viktig at alle «IS-krigere» som har begått straffbare forhold skal måtte stå til ansvar for sine handlinger.