Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1703 (2018-2019)
Innlevert: 24.05.2019
Sendt: 24.05.2019
Svart på: 03.06.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Elevene ved de videregående skolene Mo og Øyrane, Stord, Bømlo og Laksesvåg er blant de som må vente et år på nybygg og vedlikehold. –Vi foreslår å holde litt igjen på prosjekt som
ikke er påbegynte og forskyve dem med et år, sier kommende fylkesrådmann Rune Haugsdal til NRK Hordaland 20. mai.
Når kan elevene i videregående opplæring i nye Vestland fylkeskommune vente seg utbytte av regjeringas regionreform, eller vil de måtte være med og betale prisen for sentraliseringen?

Grunngiving

Stram økonomi i nye Vestland fylkeskommune gjør at de vurderer å kutte 400 millioner i planlagte investeringer. Videregående opplæring, kollektivtrafikk og vei er de største budsjettpostene hos fylkeskommunen, og rammes hardt.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regionreform har stått på den politiske dagsorden i mange år. Den rødgrønne forsøkte, men kom man ikke i mål med en reform. Jeg minner også om at regionreformen er vedtatt av Stortinget, og at Vestland er en frivillig sammenslåing.
Regionreformen vil gi grunnlag for sterkere regioner som kan gi bedre tjenester og drive en mer samordnet samfunnsutvikling. Når fylkeskommunene med reformen blir større, skal de få flere virkemidler til å utvikle fylkene til det beste for innbyggere, næringsliv og regionale behov og muligheter. Blant annet skal flere oppgaver knyttet til kompetanse og integrering, og samferdsel og kommunikasjon, overføres til fylkeskommunene fra 1. januar 2020.
Samtidig skal fylkeskommunene med regionreformen ta et større strategisk ansvar for den regionale kompetanse- og utdanningspolitikken. Det er fylkeskommunene som har ansvaret for videregående opplæring i sin region. Videregående opplæring er i hovedsak finansiert gjennom de frie inntektene til fylkeskommunene, det vil si rammetilskuddet og skatteinntekter. I statsbudsjettet for 2019 ble fylkeskommunenes frie inntekter holdt reelt uendret sammenlignet med 2018. Dette må sees i sammenheng med at fylkeskommunene anslås å få en nedgang i sine demografiutgifter som følge av færre unge i aldersgruppen 16-19 år.