Skriftleg spørsmål fra Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1218 (2019-2020)
Innlevert: 11.03.2020
Sendt: 12.03.2020
Svart på: 18.03.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp)

Spørsmål

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp): I forbindelse med utbruddene av afrikansk svinepest i Kina, utsettes millioner av griser for den groveste mishandling gjennom å bli brent eller begravd levende i enorme massegraver. Film og bilder som viser disse grusomme handlingene gjør at man blir fysisk uvel.
Kan statsråden ta grep for å gi tydelig beskjed til Kina og eventuelt andre land som praktiserer det samme, om at slik dyremishandling ikke er akseptabelt og kan få konsekvenser?

Grunngiving

Nok en gang får vi se uomtvistelige bevis på at Kina overhodet ikke forholder seg til begrep om dyrevelferd, og praktiserer det som må være den aller groveste form for mishandling. Tidligere har det vært publisitet rundt flåing, koking og brenning av levende hunder i forskjellige sammenhenger, nå er det brenning av levende griser eller sammenstuing av dyr i enorme graver som lukkes mens de er levende. Det er for oss uforståelig at dyr ikke respekteres som levende individer, og at det ikke finnes empati for deres følelser. Det er på høy tid at verdenssamfunnet med Norge i spissen setter dette tydelig på dagsorden. Det må også være et mål for Norge å stille krav til et lands dyrevelferd ved import av varer, i tillegg til dokumentasjon når det gjelder dyrehelse, antibiotikabruk og -resistens. Dette bør være selvfølgelige elementer i vårt felles bærekraftbegrep når det gjelder både import av landbruksprodukter og videreforedling utenfor egne landegrenser. Vi bør i Norge sørge for å produsere mest mulig av den maten vi trenger selv, basert på norske råvarer, men vi bør også kreve en akseptabel standard innen dyrevelferd internasjonalt.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Norge skal være et foregangsland når det gjelder dyrevelferd. Det gjør vi ved å holde høy standard i vårt dyrehold, ha et godt og moderne regelverk, samt å være aktive i internasjonale fora der vi har mulighet til å påvirke.
EØS-avtalen innebærer at krav til import av animalske produkter fra tredjeland er harmonisert innenfor hele EU/EØS-området. WTO-avtalen regulerer også slik handel. Norge deltar i internasjonale organisasjoner som Codex (Codex Alimentarius - globalt standardiseringsarbeid) og OIE (verdens dyrehelseorganisasjon) som arbeider med å etablere omforente standarder på de ulike områdene. OIE lager blant annet standarder for dyrevelferd.