Skriftleg spørsmål fra Åsmund Aukrust (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1546 (2019-2020)
Innlevert: 07.05.2020
Sendt: 08.05.2020
Svart på: 19.05.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Åsmund Aukrust (A)

Spørsmål

Åsmund Aukrust (A): Hvor stor anslås oljereserven på norsk sokkel å være per dags dato og hvor mye raskere antas petroleumsreservoarene å tømmes som følge av forslaget til midlertidig endring i petroleumsskatteregimet?

Grunngiving

Regjeringen har lagt fram et forslag til midlertidig endring i petroleumsskatteregimet (lenke) som en oppfølging av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sitt ønske.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Ved siste årsskifte var Oljedirektoratets estimat for petroleumsressurser på norsk kontinentalsokkel om lag 15,7 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.). Anslagene omfatter olje, gass, NGL og kondensat. Det er estimert at 48 pst. av de totale ressursene er solgt og levert. Om lag halvparten av de gjenværende ressursene, er ikke påvist.
Produserte, gjenværende påviste og uoppdagede oljeressurser er anslått til henholdsvis 4,4, 1,9 og 2,0 mrd. Sm3. Oljereservene, det vil si oljeressursene som er omfattet av en utbyggingsplan, utgjør 1,2 mrd. Sm3 av de gjenværende, påviste ressursene.
Uten midlertidige skattetiltak kan investeringsaktiviteten på norsk sokkel bli lavere enn forventet de nærmeste årene. Aktiviteten på eksisterende felt kan reduseres og planlagte, lønnsomme investeringsprosjekter kan bli utsatt. I den grad nye prosjekter utsettes vil det redusere produksjonen fra norsk sokkel på mellomlangsikt i forhold til det som var forventningen før koronaviruspandemien slo til. Dette fordi mindre ny produksjonskapasitet settes i drift om noen år.
Mange felt og mye infrastruktur på norsk sokkel har vært i drift i mange år. Flere av de store vertsfeltene er allerede i en moden fase. Derfor er det viktig at det kontinuerlig arbeides med nye tiltak for økt utvinning, slik at de samfunnsøkonomisk lønnsomme ressursene i feltene blir produsert. Boring av flere utvinningsbrønner er den viktigste innsatsfaktoren for økt utvinning og er derfor viktig at videreføres også i dagens situasjon. Utsettelser kan videre medføre at lønnsomme ressurser går tapt.
Det er ikke bare viktig at lønnsomme investeringer i økt utvinning på felt i drift gjennomføres innenfor levetiden til dagens feltinfrastruktur. Etter hvert som felt modnes blir det det ledig kapasitet i feltinfrastrukturen. Ved å knyttet nye funn opp til denne infrastrukturen kan denne ledige kapasiteten utnyttes. Det skaper store verdier til fellesskapet. Det er derfor viktig at det kontinuerlig arbeides også med tilknytning av nye funn slik at verdien i eksisterende infrastruktur utnyttes godt gjennom levetiden. Da trengs det også tidsriktig leting rundt eksisterende felt slik som TFO-ordningen legger til rette for.
Målet med regjeringens midlertidige skattetiltak er å bedre likviditeten i petroleumsselskapene, og derigjennom gi oljeselskapene økte muligheter til å gjennomføre planlagte investeringer. Gjennomføring av planlagte investeringer vil legge til rette for god ressursforvaltning og det kan hjelpe leverandørvirksomheten med å holde hjulene i gang ved at forventede kontrakter knyttet til nye prosjekter kommer ut på anbud. Dermed kan en motvirke en negativ utvikling med permitteringer, oppsigelser og eventuelt konkurser.
Et effektivt skattetiltak vil først og fremst legge til rette for at en større andel av ressursene på norsk kontinentalsokkel blir lønnsomme å produsere ved gjennomføring av den planlagte, aktivitet på norsk sokkel. Uten et slik tiltak er det større fare for at aktivitet reduseres og produksjon utsettes. Da kan ressurser gå tapt fordi de ikke blir hentet ut i løpet av levetiden til viktig infrastruktur.