Skriftleg spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1834 (2019-2020)
Innlevert: 04.06.2020
Sendt: 08.06.2020
Svart på: 11.06.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Vil statsråden gi helseforetakene klarere retningslinjer og økonomi til å gi følgetjeneste av jordmor i tråd med nasjonale føringer?

Grunngiving

I områder med mer enn 90 minutters reisetid til fødetilbudet har fødende kvinner rett til følge med jordmor eller kvalifisert fødselshjelper. Tjenesten skal organiseres i et samarbeid mellom kommune– og spesialisthelsetjenesten, med den akuttmedisinske kjeden som legevakt, ambulanse og den kommunale jordmortjenesten. Det legges til grunn et behov for følgetjeneste der det er mer enn halvannen times reisevei til fødestedet. Det varierer fra kommune til kommune hvordan følgetjenesten fungerer, og noen steder er tjenesten ikke etablert. Det er helseforetakene som har ansvar for at fødetilbudet er forsvarlig og at det tilfredsstiller de nasjonale kvalitetskravene. Øst-Finnmark regionråd har i et brev 12. februar i år bedt sentrale myndigheter sørge for at følgetjenesten er i tråd med retningslinjene, og at ansvar for organisering, rekruttering av jordmødre og finansiering ikke overlates til kommunene. Jeg ber helsestatsråden gjøre rede for hvordan han vil følge opp henvendelsen fra regionrådet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De regionale helseforetakene har fra 2010 hatt ansvaret for organisering av beredskap for følgetjeneste for gravide til fødeinstitusjon, og for følgetjenesten. Det var Stoltenberg II-regjeringen som overførte ansvaret for følgetjenesten fra folketrygden til helseregionene. Overføringen omfattet både leger og jordmødre, og det ble flyttet 3,6 mill. kroner i 2012. I 2018 ble også ansvaret for dekning av utgifter for beredskap for følgetjeneste og for fødsel under transport overført fra folketrygden til helseregionene. Bakgrunnen for endringen var blant annet å tydeliggjøre ansvaret for organisering og finansiering av jordmorhjelp mellom kommuner og regionale helseforetak, og det ble overført 1 mill. kroner fra folketrygden til de regionale helseforetakenes basisbevilgninger. Endringene er gjort innen en kostnadsnøytral ramme slik at de samlet sett ikke anslås å ha økonomiske konsekvenser for staten. Jeg viser også til mitt svar i fjor på spørsmål til skriftlig besvarelse nummer 1558 fra representanten Elise Bjørnebekk–Waagen om finansiering av følgetjeneste og beredskap for følgetjeneste.
På tross av overføring av finansieringsansvar og tydeliggjøring av ansvarsforhold, har det vært utfordringer med følgetjeneste noen steder. At det mangler følgetjeneste, er ikke akseptabelt. Jeg har derfor i oppdragsdokumentet for 2020 gitt helseregionene en klar føring om å få på plass følgetjeneste. Helse- og omsorgsdepartementet vil gå grundig gjennom rapporteringen fra Helse Nord RHF når den foreligger, og følge opp dersom følgetjenesten ikke er på plass. Det er ingen tvil om at de regionale helseforetakene har ansvaret for følgetjenesten. Min samlede vurdering er at det er gitt klare føringer om følgetjeneste.