Skriftleg spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2040 (2019-2020)
Innlevert: 24.06.2020
Sendt: 25.06.2020
Svart på: 02.07.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvilke tiltak vil Sørlandet sykehus gjennomføre for å følge opp evalueringsrapporten for nyfødtmedisin ved Sørlandet sykehus HF, etter at nyfødtposten i Arendal ble flyttet til Kristiansand?

Grunngiving

I 2015 ble det fattet vedtak om flytting av nyfødtposten ved Sørlandet sykehus Arendal. Det ble planlagt en evaluering etter 1 år. Denne ble imidlertid ikke satt i gang før i 2019, blant annet etter at jeg i skriftlig spørsmål av 29.november 2018 dok.nr. 15:485 (2018-2019), hadde etterlyst dette.
Rapporten avdekker at man i perioden oktober 2015 til mars 2019 har 10 avviksmeldinger knyttet til transport fra sykehuset i Arendal i forbindelse med fødsler. (Ikke alle har endt med overflytting, og noen omhandler også flytting til Oslo universitetssykehus.) I tillegg har man en avvikssak som omhandler intrauterin transport i uke 32, som er meldt til tilsynsmyndighetene og Norsk pasientskadeerstatning. Det ble kun avholdt to møter i prosjektgruppen til evalueringen.
Brukerrepresentanten i prosjektgruppen har uttrykt at unødvendige flyttinger mellom sykehus er en stor belastning for familiene det gjelder. Det pekes i rapporten på at seperasjon av foreldre og barn i noen tilfeller kunne vært unngått dersom det fortsatt fantes en nyfødtenhet ved sykehuset i Arendal.
Selv om man har gjort et godt seleksjonsarbeid i forkant av fødsel, trenger fortsatt ca. 5 % av de nyfødte i Arendal nyfødtmedisinsk behandling. Det er også 5 fødeavdelinger i Norge med færre fødsler enn Arendal som har egen nyfødtpost.
I konklusjonen til rapporten er det foreslått flere risikoreduserende tiltak. Blant annet gjelder dette kriteriet for overflytting ved CPAP-behandling (oksygen), tiltak for å opprettholde kompetanse ved sykehuset i Arendal og etablering av vaktordning for veitransport av syke nyfødte.
I følge klinikktillitsvalgt for Den norske jordmorforeningen i Arendal, er ingen av de tiltakene som kommer fram i evalueringsrapporten blitt gjennomført.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst RHF har innhentet svar fra Sørlandet sykehus HF, som inntas i sin helhet og direkte sitert under:

«Nyfødtintensivenheten ved Sørlandet Sykehus Arendal ble nedlagt i 2015, og både syke nyfødte samt en stor andel risikofødsler ble flyttet fra Arendal til Kristiansand. I 2019 startet Sørlandet Sykehus en evaluering av denne endringen med følgende mål:

1. Vurdere konsekvensene av økt transport som følge av funksjonsfordelingen av nyfødtmedisinsk behandling, for barna, deres familier, flytting av mor med barnet i magen, samt fagpersoner og vaktpersonell både ved sykehusene i Arendal og Kristiansand, samt identifisere eventuelle risikofaktorer og om det er behov for risikoreduserende tiltak

2. Kartlegge om Barne- og ungdomsavdelingen i Arendal har klart å beholde nødvendig kompetanse, ev. definere kompenserende tiltak

Behandlingen av rapporten i sykehusledelsen ble utsatt grunnet Covid-19 pandemien. Dermed har det videre arbeidet med denne rapporten blitt forsinket, rapporten står på dagsorden i august 2020. Evalueringen viser at tilbudet er forsvarlig men rapporten identifiserer områder for forbedring, flere av disse slik som hospitering og økt utdanningskapasitet av barnesykepleiere på Sørlandet er allerede påbegynt. Ytterligere tiltak vil bli igangsatt etter behandling i sykehusledelsen.»